Közélet

Tiborcz-érdekeltségi körbe kerülhet a Rác fürdő

Milliárdos nyereséggel kecsegtet az üzlet.

A hvg.hu értesülése szerint az Orbán Ráhel-Tiborcz István házaspár érdekeltségi köréből kerülhet ki a felújított, de elszámolási viták miatt évek óta üresen álló budapesti Rác fürdő új tulajdonosa. A portál azt írja: a Fővárosi Közgyűlés szerdán zárt ülésen tárgyalja az erről szóló előterjesztést.

Ennek értelmében a fővárosi önkormányzat felbontaná a Magyar Fejlesztési Bankkal még 2013-ban kötött, az egykori 7 milliárd forintos követelés megvásárlásáról szóló megállapodást, és az eredeti állapot visszaállításáért cserébe a főváros megkapná az egykori szerződésben szereplő 2,2 milliárd forint 890 milliós kamattal növelt összegét. A bank egyúttal kötbérrel biztosított kötelezettséget vállalna arra, hogy potenciális befektetője 8 hónapon belül megnyitná a szállodát és a fürdőt.

A korábbi megállapodás felbontását egyébként a bank kezdeményezte az őket megkereső befektető kérésére, aki a birtokon belül lévő fővárosi önkormányzat helyett kereste meg a korábbi hitelező állami bankot üzleti ajánlatával.

A portál szerint ezzel kikerülhetik a nyilvános értékesítési pályázatot, ahol magasabb árért is gazdát cserélhetne az ingatlan. Azt az előterjesztés sem tagadja, hogy nyilvános tenderen többet is kaphatnának a fürdőért és a szállodáért, de ezt az utat jóval kockázatosabb megoldásnak minősíti az előterjesztő Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes.

Szaniszló Sándor szocialista fővárosi képviselő azt mondta: azzal, hogy a 8 milliárdot érő beruházást 3,1 milliárdért adná tovább az önkormányzat, az új tulajdonosok már a vétel pillanatában 4-5 milliárdos nyereségre tesznek szert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik