Közélet

A NOB elismerte, figyelik az olimpiaellenes mozgalmat

Amikor a Momentum Mozgalom leadta a 266 151 aláírást a budapesti népszavazáshoz, levelet írtunk a Nemzetközi Olimpia Bizottságnak, hogy megtudjuk, mi a véleményük a kezdeményezésről, az esetleges népszavazásról és Budapest esélyeiről.

Válaszuk előtt megszólalt Thomas Bach NOB-elnök, aki azt mondta, politikai célok vezérelték a budapesti olimpia ellenzőit, akik aláírásgyűjtésükkel komoly veszélybe sodorták a magyar főváros 2024-es pályázatát.

Nem kommentál

A sportvezető szerint a népszavazási kezdeményezést arra használták fel a nolimpiások, hogy “nevet szerezzenek maguknak, illetve feltegyék magukat Magyarország politikai térképére”.

Éppen ezért kicsit furcsa volt, hogy a NOB 24.hu-nak küldött válaszában csak annyi volt ezek után, hogy:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az események ezen szakaszát nem kommentálja, ez nemzeti hatáskör.

A NOB elismerte, figyelik az olimpiaellenes mozgalmat 1
Kép: MTI / Illyés Tibor

Átgondolták

Délutánra azonban újabb levelet kaptunk a Nemzetközi Olimpia Szövetségtől, ezt már Mark Adams, a NOB szóvivője írt alá. Ebben kijelenti, hogy

a NOB mélyrehatóan és rendszeresen tanulmányozza a magyar pályázás körüli eseményeket. Tisztában vagyunk vele, hogy a budapesti olimpiarendezés a szélesebb politikai diskurzus része lett.

Igaza van a NOB-nak, eddig tényleg nem volt erről társadalmi egyeztetés, Budapest csak a politikai pártok támogatásával pályázott, a lakosságot erről nem kérdezték.

Nincs egység

Az, hogy a NOB elismerte lapunknak, a politikai folyamatokat rendszeresen követi, negatívan befolyásolhatja a szeptemberi döntést, ahol ugyanis a szervezet nem tapasztal társadalmi egységet, esélytelen a rendezés odaítélése. Magyarországon pedig a társadalom kétharmada szerint az ország túl szegény egy olimpiához.

A Budapesti Olimpia Mozgalom szerint ugyanakkor a NOB által 2014-ben bevezetett reformprogram arra teremt lehetőséget, hogy Budapest olyan olimpiát rendezzen, amely nem hasonlít semmiben az elmúlt évtizedek rossz tapasztalatokkal bíró olimpiáihoz, amely nem hagy maga mögött athéni és riói romokat vagy montreali adóssághegyeket, ellenben hosszú távon az ország gazdasági felzárkózását támogatja.

A 24.hu pedig megszólaltatta Benedek Tibort is, ő azt mondta, olimpiapárti, de a rendezésnek az összefogásról kell szólnia. A népszavazásról szóló kérdésünkre azt válaszolta, hogy egy népszavazás megítélése meglehetősen összetett dolog, de ő elfogadta, hogy az olimpiai pályázás parlamenti döntés eredménye volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik