Közélet

A Momentum megmutatta: nem a Fidesz az erős, az ellenzék a gyenge

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 02. 18. 08:05

A semmiből jött mozgalom sokkal többet ért el egy esetleges népszavazásnál.

A minden előzmény nélküli Momentum Mozgalom harminc nap alatt annyi aláírást gyűjtött csak Budapesten, mint amennyi szavazatot kapott az LMP 2014-ben az országgyűlési választáson összesen. (Egészen pontosan a pártra három éve 269 414 szavaztak.)

Tarlós Istvánt ugyanebben az évben a nagyjából 1,4 millió fővárosi választópolgár közül 290 675 választotta főpolgármesterének, a második Bokros Lajos 213 500 szavazatot kapott, a Jobbik jelöltje, Staudt Gábor 42 093-at.

266 151

Ennyi aláírást gyűjtött össze a Momentum egy hónap alatt azért, hogy népszavazás lehessen arról, rendezzen-e Budapest olimpiát 2024-ben. (Arról később, hogy eljut-e a kérdés a referendumig, a kormánypárt gyávasága miatt erre kevés az esély.)

A siker

Ez a szükséges 138 ezer közel duplája, azzal együtt, hogy az aláírások 20 százaléka is érvénytelen lehet.

A gyűjtési időszak egyik legnagyobb tanulsága az, hogy az infrastruktúra nélküli Momentum egyszerre bizonyította be, hogy:

  • a kormányzati túlhatalommal rendelkező Fideszről csak a mostani ellenzék mellett hiszik azt a választók, hogy bebetonozta a hatalmát, illetve
  •  egyértelmű lett az is, hogy ezek a pártok – a Jobbik és a baloldali tömörülések egyaránt – vagy nem érdekeltek a kormányváltásban, vagy képtelenek rá.

Az induláskor 140 taggal rendelkező egyesületnek sikerült úgy tematizálnia a közvéleményt, hogy a Fidesz 30 napig nem szólalt meg, a hozzá hű lakájmédia pedig folyamatosan támadta őket.

Ha egy kormánykritikus közösség egyedi, mindentől és mindenkitől megkülönböztethető témát talál magának, akkor ki lehet törni az elhallgatási spirálból – csak a Fidesz által létrehozott kommunikációs kényszerzubbonyt nem kell felhúzni.

A valóság

Ez pedig a parlamenti patkó akolmelegéhez szokott pártoknak nehezen megy, az évtizedes reflexek használata ilyenkor csak arra elég, hogy az amúgy üvegplafon áttörésére és gyors cselekvésre képtelen erők néhány százalék és a lepattanó bezsebelésének reményében ráakaszkodjanak a futó szekérre, majd amikor szóvá teszik ezt nekik, durcásan arrogánsnak és agresszívnak nevezzék azt, ami új, lemásolása pedig képtelennek tűnik.

A Jobbik, ha lehet, még nagyobb gödörben, a néppártosodás álarca mögé bújva ugyanis hagyták teljesen elmenni a témát maguk mellett, holott a közvélemény-kutatások egyértelműen kimutatták, szavazóik legalább olyan mértékben utasítják el a rendezést, mint a balosok.

A gyávaság

Nagy az esély arra, hogy a Fidesz újfent megfutamodik attól, hogy egy látványos politikai esemény (tüntetés, népszavazás) során szenvedjen vereséget. A netadós demonstrációk tízezrei már megmutatták, hogy a kormány fél, amit csak tovább erősített az, hogy először kopaszokkal ellehetetlenítették, majd a népítélet helyett inkább önmaguk vonták vissza a vasárnapi boltzárról szóló korábbi döntésüket. (Ez utóbbi az MSZP egyetlen sikere az elmúlt négy évben – látványos profit nélkül.)

Orbán most Tarlósra mutogat, mondván nem a miniszterelnök dolga az olimpiáról dönteni, holott már 2001 óta nagy álma a játékok megrendezése. A Magyar Olimpiai Bizottság, a pályázat egyik benyújtója is a főpolgármesterre ken mindent, meg árulónak nevezi az ellenzéki pártokat, Tarlós pedig nem tehet mást, szerdán visszavonhatja a kandidálást.

A valóság és a gyávaság kettőse közül azonban még mindig a Fidesz felé billen a mérleg, a kormánynak nem kell tartania mostani ellenzékétől, legfeljebb még kevesebb lesz a nyilvános szereplés, a részvételi demokrácia pedig nemzeti konzultációkra és négyévenkénti ikszekre szűkül.

Az útelágazódás

De csak akkor, ha a single issue Momentumnak nem sikerül megbirkóznia az aláírásgyűjtésnél sokkal nehezebb feladattal, azzal, hogy ne legyenek egy új Milla, a fellángoló, majd hirtelen füstté is váló, egyetlen ügy köré szerveződő és a túlélésre képtelen mozgalmak panteonjának újabb oszlopa.

Fekete-Győr András elnök az aláírások leadásakor bejelentette, országjárásba fognak, a budapesti téma mellett elkezdenek az ország problémáival is foglalkozni.

A kérdés az, hogy mennyire ismerik őket a körúton kívül és mennyire érdekli az embereket egy újabb politikai tömörülés, akik az egészségügy és az oktatás katasztrofális helyzetéről beszélnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.