Közélet

Kósa: Az olimpia nem az ország ügye

Nemzeti konzultációt az egész országot érintő ügyekről kell tartani, az olimpia megrendezésére viszont a főváros jelentkezett, ezért nem szerepel majd olimpiáról szóló kérdés az idei nemzeti konzultációs kérdőíven. Ezt Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője mondta a TV2 “I/I Azurák Csabával” című műsorának felvételén.

Kósa Lajos szerint az olimpiarendezés “nem a kormány, nem a parlament ügye”.

Legfeljebb segítheti az olimpia rendezését a kormány, a parlament hozhat olyan döntéseket, ami ezt segíti.

A frakcióvezető szerint egy esetleges olimpia annyira kevés fővároson kívül élő embert érint, hogy ezért nem kell a kérdésről nemzeti konzultációt tartani.

Majd meglátjuk, hogy összegyűlt-e a megfelelő aláírás-mennyiség, lesz-e Budapesten népszavazás vagy sem, és majd a főváros hoz valami döntést. Ez aztán végképpen nem az egész országot érintő ügy.

Hozzátette, hogy szerinte a fővárosi ellenzék hátba szúrta Budapestet, mert míg korábban mellszélességgel támogatták az olimpiát, mostanra hátat fordítottak a tervnek.

Biztosan lesz migrációval, európai uniós adópolitikával és foglalkoztatáspolitikával kapcsolatos kérdés a konzultációs íveken, mondta Kósa.

Azt is elmondta, hogy az államfőválasztás március 13-án lesz a parlamentben. Az időpont egyelőre nem hivatalos, de Kövér László, az Országgyűlés elnöke a legutóbbi házbizottsági ülésen ezt az időpontot jelölte meg, mondta Kósa. A Fidesz-frakció tervei szerint a parlamenti szavazás előtt Majtényi László, a baloldali ellenzék jelöltje és Áder János, a Fidesz jelöltje is beszédet mondhat majd az Országgyűlés plenáris ülésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik