Közélet

266 ezer aláírást adott le a Momentum

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elmúlt harminc nap a budapesti demokrácia kiemelkedő időszaka volt.

A mozgalom 266 151 aláírást adott le.

Most az Fővárosi Választási Irodának 45 napja van arra, hogy megszámolja az aláírásokat és megmondja, hány darab érvényes aláírást talált, 138 ezer kell ahhoz, hogy kiírják a népszavazást. De lehet, hogy a végén nem is lesz népszavazás, mert a Fidesz és a főváros is visszakozni tűnik.

Amíg az iroda számol, a Momentum országjárásba kezd, minden megyeszékhelyre ellátogatnak.

Sikerült kezünkbe venni a sorsunkat, mondta Fekete-Győr, aminek már itt volt az ideje.

Sokan szerinte félelemből nem írtak alá, de az elnök szerint nem szabad félni.

Fekete-Győr András (Kép: Neményi Márton)

A Fidesznek, Orbánnak és Tarlósnak ugyanakkor azt üzente, hogy hatalmas mulasztás volt nem megkérdezni az embereket arról, akarnak-e olimpiát.

Óriási gyávaság lenne, ha megpróbálnák ellehetetleníteni vagy visszavonni a pályázatot.

Üzent a Jobbiknak is, szerinte a pártnak is magába kell néznie, mert szavazóik nem akarnak olimpiát, a párt azonban eddig nem állt be az olimpiaellenesek táborába.

Folytatnunk kell a kemény munkát.

Innentől arra koncentrálnak, hogy ne csak budapesti, hanem országos témákat is felkaroljanak. Fekete-Győr arra kért mindenkit, csatlakozzanak hozzájuk.

Érvénytelenek

Fekete-Győr kizártnak tartja, hogy ennyi aláírásból ne legyen meg a 138 ezer aláírás, azt pedig a népharag söpörné el, ha mégis a szeptemberi NOB-döntés utánra, októberre írnák ki a referendumot.

Fotó: 24.hu / Neményi Márton

Általában 20-25 százalék szokott lenni az érvénytelen aláírások száma, a Momentum 10-15 százalékkal számol, Fekete-Győr szerint nekik megvan a szükséges aláírás.

Az LMP 33 ezer, az Együtt és a PM 10-10 ezer, a kétfarkúak 4 ezer, az MSZP pedig Fekete-Győr szerint ismeretlen mennyiségű aláírással támogatta őket.

Jövő

Alternatív víziót kínálnak 2018-ra, elindulnak az akkori országgyűlési választásokon. A többi párttal való együttműködésről nem beszélt a mozgalom elnöke, szerinte ez nem aktuális kérdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik