Közélet

Szeptemberig meghosszabbítják a migrációs válsághelyzetet

A kormány honlapjára felkerült tervezet szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet Orbán Viktor szeptember 7-ig hosszabbítja meg.

A rendelet március 6-án – amikor lejár az előző hosszabbítás – léphet életbe. A rendőrség vonatkozó adatai szerint az elmúlt hónapban több olyan nap is volt, amikor egyetlen menekültet sem fogtak el illegális határátlépésért.

Korábban Lázár János arról beszélt, hogy négy törvény, a beutazási-tartózkodási, a menedékjogi, a szabálysértési és az államhatárról szóló jogszabály módosítását javasolja a kormány az idegenrendészeti őrizet visszaállítása érdekében. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején kötelező tartózkodási helyet írnak elő azoknak, akik bevándorlás céljából kérelemmel fordulnak a magyar államhoz.

Ez a tartózkodási hely az országhatár lesz, ahol 200-300 ember elhelyezésére alkalmas konténereket állítanak fel, ezekben kell megvárniuk a migránsoknak kérelmük jogerős elbírálását, korlátozva ezzel a szabad mozgásukat. Ezeken a helyeken a bírósági eljárás feltételeit is biztosítani fogják telekommunikációs eszközökkel.

Bakondi György szerint pedig a jogi határzár megerősítésével újabb, a magyar és az európai emberek biztonságát szolgáló lépést tesz a kormány, mert csak ellenőrzött és menekült- vagy oltalmazotti státusra jogosult emberek léphetnek be Magyarország, ezáltal az Európai Unió területére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik