Közélet

Megint nyertek a kétfarkúak a választási bizottság ellen

24.hu
24.hu

2017. 02. 14. 14:22

Minden fórumot megragad az NVB, hogy ízekre szedje az MKKP népszavazási mobilappját. Hát nem sikerül, most az ügyészség kaszálta el a panaszukat.
Korábban a témában:

Elutasította a Fővárosi Főügyészség a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) applikációja miatt tett feljelentés elutasítása miatt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által tett panaszt – közölte a főügyészség kedden az MTI-vel.

Azt írták, bár a panasz elkésett volt és nem jogosulttól származott, a főügyészség a feljelentés elutasításáról szóló döntést felülvizsgálta, és megállapította, hogy az törvényes és megalapozott volt.

A (…) feljelentéskiegészítés keretében beszerzett adatok, iratok – köztük a Kúria e tárgykörben hozott végzése – alapján megállapítható ugyanis, hogy a szóban lévő alkalmazás használata a választás titkosságát nem sértette, ezáltal választás, népszavazás rendje elleni bűntett gyanúja nem merült fel

– olvasható a főügyészség közleményében. Hozzátették, a választás titkosságának elve nem a választóra, hanem az államra ró kötelezettséget. A véleménynyilvánítási szabadság keretében a választó maga rendelkezhet arról, hogy mással önként megosztja vagy nyilvánosságra hozza – érvényes vagy érvénytelen – szavazatát.

Az applikációval kapcsolatban a személyes adattal visszaélés sem merülhet fel, az ehhez szükséges haszonszerzési célzatra vagy jelentős érdeksérelem okozására maga a feljelentés sem tartalmazott adatot. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Szavazz érvénytelenül! nevű applikációja az október 2-i népszavazáson a szavazólapok, a szavazatok fényképének megosztására hívta fel a választókat.

Az NVB több határozatában is azt állapította meg, hogy az app sértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét és ezzel a választások tisztaságának alaptörvénybe foglalt alapelvét. Az NVB emiatt 832 ezer forintos bírsággal is sújtotta a pártot.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság előbb feljelentés-kiegészítést rendelt el, majd novemberben bűncselekmény hiányában elutasította az NVB feljelentését. Az NVB jogsértést megállapító határozatai a Kúria elé kerültek, ami azt állapította meg, hogy bár az app megsértette a rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, nem sérti a szavazás titkosságát.

Az NVB november 29-én döntött úgy, hogy panaszt tesz a feljelentés elutasítása miatt a Fővárosi Főügyészségen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.