Közélet

Napokon belül Magyarországot is elérik az amerikai katonák

Röviden:

  • Amerikai katonák jönnek Magyarországra, majdnem kilenc hónapig maradnak.
  • Összesen 125-en érkeznek. Például 75 felderítő és 14 Bradley harcjármű.
  • Az idei év legnagyobb NATO-hadgyakorlata Magyarországon is átvonul majd.
  • Ez egy hónapig tart.
  • Várpalota mellett viszont végig gyakorlatozni fognak.

Hosszabban:

Február elején sok amerikai katona indult el Lengyelországból Európa különböző részei felé. A csapatmozgások az Atlantic resolve hadművelet részei, amivel az amerikai hadsereg erőt szeretne mutatni Oroszország felé. A csapatok több NATO-tagországba indulnak, hogy ott tudják le a kilenc hónapos ittlétük maradékát.

Arról korábban már írtunk, hogy Magyarországra is jönnek csapatok. Február elején el is indult körülbelül 125 katona egy Várpalota melletti katonai bázisra.

Magyarországra egy lovassági felderítő csapat érkezik. Ezt Chad Foster ezredes, a 4. felderítő zászlóalj 10. lovassági ezredének parancsnoka mondta el a lengyelországi Zaganban. A zagani zászlóbontással jelentkezett be hivatalosan az amerikai hadsereg 4. tüzérségi hadosztályának 3. páncélos harci dandárja. Az amerikai külügyminisztérium és NATO-küldöttség meghívott minket az eseményre, és mivel dandár katonái Lengyelországból jellemzően a balti és a keleti országokba mennek majd tovább, volt lehetőségünk az ezredek vezetőivel beszélgetni.

14 Bradley harcjármű és körülbelül 75 lovassági felderítő érkezik Várpalota mellé, mondja Foster. Várhatóan február 25-én érnek Magyarországra.

Amint ideérnek, azonnal elkezdik a felkészülést az együttműködésre a magyar katonákkal, csapat és századszintű éleslövészeti gyakorlatokat végeznek majd. A teljes szakasz június közepére ér oda, ami azért fontos,mert 2017 legnagyobb NATO-hadgyakorlata Magyarországon is áthalad majd.

Ez lesz a Sabre Guardian 2017 névre keresztelt gyakorlat. Kilenc ország vesz részt benne, Lengyelországból, Németországból és a Baltikumból indul, átvonulva Európán, hogy a végén Romániában és Bulgáriában végezzenek egy komolyabb hadgyakorlatot.

A Sabre Guardian magyarországi része körülbelül egy hónapig tart, de ha figyelembe vesszük az ezzel nem szorosan összefüggő gyakorlatokat, amik már februárban elkezdődnek, sokkal tovább fognak itt gyakorlatozni, mondja Foster.

Jó sok időt fogok Magyarországon tölteni és a magyarokkal dolgozni

– teszi hozzá.

A Sabre Guardian egy nagy hadgyakorlat, a 2016-osban harmincezer katona vett részt. Persze ezzel csapatlétszámban még mindig eléggé elmarad az orosz gyakorlatoktól. Pont ezért kezdték el néhány éve az ehhez hasonló nagyobb NATO-tréningeket, mert az oroszok gyakran rántottak össze az ukrán határ mentén 50 ezres villámgyakorlatokat.

Márpedig a katonák pont azért jönnek többek között Magyarországra is, hogy Oroszország felé erőt mutassanak. Az Operation Atlantic Resolve-ról, vagyis az Európában lévő amerikai csapatok bővítéséről már többször is írtunk.

Fotó: AFP / Europress / Natalia Dobryszycka

Az amerikai hadsereg a nyolcvanas évek eleje óta folyamatosan csökkentette az Európában lévő csapatai számát. Egészen mostanáig. Most egy egész dandárt, a már említett 4. tüzérségi hadosztály 3. páncélozott harci dandárját, vagyis körülbelül 4500 katonák küldenek Európába. Kilenc hónapig maradnak, utána a helyüket átveszi egy másik dandár. Ez az úgynevezett heel-to-toe rotáció, amikor az egyik csapat katona sarkában már ott liheg a másik, cserére várva.

A 4500 katona mellé most hoztak még ugyanennyinek megfelelő felszerelést, hogy adott esetben ennél sokkal gyorsabban tovább lehessen bővíteni az az európai haderőt. Az is fontos változás, hogy elkezdték visszakérni azokat a katonai bázisokat, amelyekről a nagy európai rendszerváltások környékén lemondtak. Infrastruktúrát fejlesztenek, hidakat, utakat építenek, hogy könnyebben tudjanak mozogni Európán keresztül.

A legkonkrétabb változás az lesz, ha végre vesznek egy nagy adag zöld festéket,

miután a katonai járművek három évtizednyi főleg sivatagi hadviselés után Európába is bézsben érkeztek meg. Az ígéret egyébként megvan, mármint a zöld festékre.

Az erőmutatás ötlete azután került elő, hogy Oroszország elfogalalta a Krím-félszigetet. Azt pedig, hogy ez az egész mire jó, jól mutatja a csapatbővítés politikai elnevezése. A projekt eredetileg European Reassurance Initiative, vagyis Európai Megnyutatási Kezdeményezésként indult, amiből később az egyre direktebb orosz provokáció miatt European Deterrence Initiative, azaz Európai Elrettentési Kezdeményezés lett.

Most már a NATO-partnerek megnyugtatása helyett Oroszország kimondott elrettentése a cél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik