Közélet

Demeter Márta elásta az ellenzéket és a kormányt is

Nem volt kecmec, a függetlenné vált szakadár Demeter Márta letette az asztalra saját politikai programját. Az összes pártot tűzre vetné.

Mindenkinek beszóló véleménycikket írt a Hvg.hu-ra az MSZP-ből nemrég kilépett Demeter Márta országgyűlési képviselő. Alapvetően inkább Orbán Viktor rendszerét támadja,

amit nemes egyszerűséggel fadoboznak nevez.

Az ellenzék ebben a fadobozban van, nem akar és/vagy nem is tud kitörni belőle. Elvtelen alkukat és kompromisszumokat emleget, miközben szerinte az emberek e dobozon kívül élnek, sőt a gyerekeik már külföldön. Demeter leírja a magyar társadalom állapotát: munkanélküliség, szegénység, “letarolt” egészségügy, oktatás. A dobozban meg megy az osztozkodás. És itt jön a nagybetűs DE:

Nehéz volt, de úgy érzem, kitörtem a dobozból. Az első érzések: Végre! Levegő! Vélemények, sorsok, pezsgés és a jelenlegi rezsim elleni forrongó érzelmek fogadnak a találkozásokkor. Bár nincsenek épp tízezrek az utcán, még sincs apátia.

Miért nincs? Demeter szerint azért, mert az emberek tisztában vannak a helyzettel, élesebben látnak, mint a politikusok, változást akarnak. Tenni akarnak a családjukét, nem a politikusokért. A propaganda ellenére elégedetlenek a kormánnyal, de az ellenzékkel is. Stabil alapok kellenek a változáshoz – jelenti ki Demeter, majd pontokba szedve végigmegy az álmán, mik ezek az alapok:

1. Konszenzus (közös nemzeti minimum kell a fő kérdésekben, mint az egészségügy, oktatás, ezt a komplett ellenzéknek szakmai alapokon meg kell vitatni és el kell fogadni),

2. “Vissza kell szereznünk a kontrollt a politikusok felett” (ne csak a választásokon ellenőrizzék az emberek a hatalmat, hanem vegyenek részt a döntésekben, amik úgy születnek, hogy a vezetésnek büntetőjogi felelőssége legyen).

3. “Semmilyen alku vagy kompromisszum nem fogadható el a jelenlegi rezsimmel és szereplőivel” (ezt azzal indokolja, hogy az Orbán környezetében lévő emberek akkora vagyont szereztek, amivel befolyásolhatják a közéletet, 2018 után is).

4. “A politikusoknak képesnek kell lenniük önmaguk korlátozására” (Orbán “praktikái” kísértést jelenthetnek a kormányt váltó erőknek azok folytatására, magyarul az ugyanolyan eszközökkel való kormányzásra).

5. “Hiteles politikusokra, közéleti szereplőkre van szükség” (mindegy milyen módszerrel választ az ellenzék jelölteket a következő hónapokban, de ha ugyanazok a politikai struktúrák állnak mögöttük, hiteltelenek lesznek).

Új, tiszta logikát kér végül Demeter, aki szerint a rezsim mellett az ellenzéket is le kell váltani. Ahogy fogalmaz:

Nem az a lényeg, hogy egy jelölt álljon szemben a Fidesszel, hanem, hogy az egy tisztességes erő legyen. Ez óriási különbség. Egyre többen vagyunk, kössünk szövetséget. Magyarországért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik