Közélet

10 város, amely túl szegény és gyáva volt ahhoz, hogy olimpiát rendezzen

Nem minden város engedheti meg magának, hogy olimpiát rendezzen. Budapest persze nem tartozik ezek közé a városok közé, mi büszkén vállaljuk, hogy igenis van elég pénzünk rá. De ebben semmi meglepő nincs. Budapest világváros, kapu keletről nyugatra, nyugatról keletre, regionális kereskedelmi központ, Kína kapuja, egyben logisztikai centrum is. Metropolisz, ahol két átszállással a városközpontból bárki kijuthat a reptérre, ahonnan már csak egy átszállás a legtöbb jelentős európai város.

Összeszedtünk tíz olyan várost, ahol vagy nem voltak elég gazdagok az olimpiához, vagy a gyávaságuk akadályozta meg őket abban, hogy ők is abba az elitklubba tartozzanak, ahová Budapest szeretne.

Oslo, Norvégia

A norvég főváros a 2022-es téli olimpiára pályázott volna, de végül inkább visszavonult. Norvégia már két téli olimpiát is rendezett, a harmadikra már nem tellett. A jobbközép kormány azzal az indokkal vonta vissza a jelentkezést, hogy túl sokba kerülne és az emberek sem támogatják. Tényleg nem támogatták, a norvégok 20-40 százaléka ítélte úgy, hogy van erre pénzük.

Krakkó, Lengyelország

Eddig komoly harc volt azért, hogy a visegrádi négyeken belül melyik város lesz a király.

Eddig. Lengyelország egyik legnagyobb városa úgy érezte, hogy elég gazdag ahhoz, hogy megrendezze a 2022-es téli olimpiát. Aztán jött a népszavazás, ahol a krakkóiak a városvezetés orrára koppintottak, hogy nekik erre nincs pénzük. Ahogy a híres mondás is tartja

Lengyel-magyar két jóbarát, csak egyik rendez olimpiát.

Lviv, Ukrajna

Ukrajnában kivételesen nem a pénz volt a fő probléma, amiért lemondtak a 2022-es téli olimpia megrendezéséről. Lviv városa azért nem lehet Budapest egyenrangú partnere, mert az ukrán kormány arra sem volt képes, hogy az ország határain kívül tartsa Oroszországot. Bezzeg nálunk nem kellett egy apróbb katonai konfliktus miatt visszavonni a jelentkezést.

Stockholm, Svédország

Elszegényedett északi barátaink másik olyan városa, amely nem volt elég fejlett ahhoz, hogy megrendezzen egy saját olimpiát. Ha elnyerik a 2022-es rendezés jogát, ez lett volna a világ első olyan városa, ahol téli és nyári olimpiát is rendeztek. Így Peking lesz az. Sajnos a stockholmi városvezetés nem volt elég bátor, visszavonta a jelentkezést. Arra hivatkoztak, hogy nem volt elég politikai támogatottsága a pályázatnak. Ahogy a pesti flaszteren mondanák: minden városnak olyan vezetése van, amilyet megérdemel. A 2022-es olimpia rendezésének jogát, ahogy említettük, Peking, egy gazdag és demokratikus világváros nyerte meg.

St. Moritz, Svájc

A semlegességére rendkívül büszke, hanyatló város a 2026-os téli olimpiára szeretett volna pályázni, megmutatva, hogy nem alkonyodott még be teljesen a Nyugatnak. Csak aztán népszavazást kellett kiírni a jelentkezésről, ahol a kantonban élők 60 százaléka döntött úgy, hogy nem akar olimpiát rendezni. Kettőt amúgy már rendeztek, sőt, idén ők rendezik az alpesisí-világbajnokságot is, de itt már elkezdték kapargatni az aprót a pénztárca aljáról.

Az persze még lehet, hogy egy másik svájci város jelentkezik a 2026-os téli olimpia rendezésére, feltéve ha találnak egy elég gazdag várost Svájcban. Nem sok ilyen van.

Davos, Svájc

Davos szintén 2022-ben pályázott volna. A városvezetés joggal gondolhatta, hogy ha képesek megrendezni a világ egyik legnagyobb gazdasági konferenciáját, akkor az olimpia is menni fog. De más dolog okoskodni pénzről, és megint más szívvel-lélekkel hajtani a sportsikerekért. Ezt pedig Davos lakói pontosan felmérték, és népszavazáson utasították el a rendezést.

Róma, Olaszország

A jelentős szellemi és politikai múlttal nem rendelkező, apró olasz város ugyanarra a 2024-es nyári olimpiára jelentkezett be, amire Budapest is. Csak itt maga az új városvezetés ismerte be 2016-ban, hogy pénzügyi gondjaik vannak, és felelőtlen lenne olimpiát rendezni. Mintha amúgy a sportsikerek a felelős gazdálkodáson múlnának.

Hamburg, Németország

Németország egyik legnagyobb kereskedelmi városa szintén a 2024-es olimpiára pályázott, abba a hitbe ringatva magát, hogy csak azért, mert Európa vezető gazdasági hatalmának legjelentősebb kikötővárosáról van szó, csak úgy meg tudnának rendezni egy olimpiát. Aztán a felelősségteljes hamburgiak népszavazáson szóltak, hogy nem. Igaz, a népszavazás csak a nemek 51 százalékos győzelmével bukott el, így a tisztelet kijár a hamburgiak büszke 49 százalékának.

Berlin, Németország

Legyen elég annyi, hogy nagyon szerettek volna ők is olimpiát rendezni 2024-ben, de a német vezetés úgy döntött, hogy inkább a sokkal alkalmasabb Hamburgot jelöli, mint a fővárost. Láttuk, az hogy alakult.

Boston, Amerikai Egyesült Államok

Amerika legeurópaibb városa sem volt elég eltökélt ahhoz, hogy jelentkezzen az olimpiarendezésért. 2015-ben vonták vissza a 2024-es pályázatot, mert a városvezetés szerint nem volt elég támogatottságuk.

Szerencsére mi tudjuk, hogy a társadalmi támogatottság nem minden.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik