Közélet

Gumiszabályok miatt bukhat az olimpiaellenes népszavazás

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 02. 09. 13:41

A fővárosi helyi népszavazás kiírásához 138 ezer érvényes aláírásra van szükség. Vagy mégsem?

A CÖF szóvivője, ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász arról ír a csütörtöki Magyar Időkben, hogy „a Fővárosi Választási Bizottság jegyzőkönyvi döntésével az érintett helyi népszavazás vonatkozásában rögzítette a bejelentett lakcímmel rendelkezők tekintetében is az aláírási jogkört, arról azonban szakmai viták zajlanak, hogy a szükséges aláírások száma változni fog-e ezzel párhuzamosan. A meccs sportnyelven szólva még messze nem lefutott”.

Erről a jegyzőkönyvi döntésről van szó, amiben leírják, hogy:

Azt a központi névjegyzékben szereplő választópolgárt tekinti a népszavazási kezdeményezés aláírására jogosultnak, akinek lakóhelye vagy bejelentett tartózkodási helye Budapesten van.

A Lomnici által említett szakmai viták arról szólnak, a 138 ezres limitet emelni kellene-e, amiért nemcsak a fővárosi lakcímmel, hanem a fővárosi tartózkodási hellyel rendelkezők is aláírhatják a népszavazási íveket.

A 138 ezres határt úgy határozták meg, hogy a budapesti választópolgárok 10 százalékának aláírása kell a referendum elrendeléséhez. Nem véletlen, hogy eddig még soha nem volt helyi népszavazás Budapesten, nagyon nehéz ennyi aláírást összegyűjteni, de lehet, hogy még a vártnál is nehezebb lesz a pálya.

Arra nézve ugyanis nincs tételes jogszabály, hogy a lakcímmel nem, de tartózkodási hellyel rendelkezők beleszámítanak-e a 10 százalékba, kialakult joggyakorlat hiányában pedig egyedi döntés születhet arról, valóban elég-e a 138 ezer szignó.

Becslések szerint a fővárosban 120 ezer olyan ember van, akinek csak a tartózkodási helye budapesti, ennek a 10 százalékával minimum megnövelhető a szükséges érvényes aláírások száma.

Húzzák

Ha Lomnici vagy bárki más fellebbezni szeretne, azt csak azután teheti meg, miután a Momentum jövő pénteken leadja a Fővárosi Választási Bizottságnál az aláírt íveket, ők pedig közzétették, mennyi aláírás jött össze. Ezek után a Nemzeti Választási Bizottságnál, majd a Kúriánál lehet jogorvoslatot kérni. Lomnici írásából arra következtethetünk: a kormányoldalon készülnek erre a lehetőségre.

Tordai Csaba, az Átlátszó jogásza úgy számol, ha 138 és 150 ezer között lesz az érvényes aláírások száma, akkor könnyen elképzelhető a fellebbezés, ez alatti szám esetén felesleges, mert nem lesz népszavazás, e fölött pedig értelmetlen, mert úgyis megvan a szükséges mennyiség.

Megkérdeztük Papp Gergőt, a Momentum sajtóreferensét, mit szól Lomnici okfejtéséhez. Szerinte elenyésző a tartózkodási hellyel rendelkező aláírók száma, nem ezen fog múlni.

Halasztják

A szervezetnél egyébként 10-15 százaléknyi érvénytelen aláírással számolnak.

Nem lepődtünk meg azon, hogy a kormány megpróbálja ellehetetleníteni a népszavazás kiírását.

Információink szerint ugyanakkor ha minden fellebbezést kihasználnak a népszavazást nem akarók, valamint a döntéseket is elhúzzák a maximális határidőig, a népszavazás könnyen októberre csúszhat. Aminek semmi értelme nem lenne, mert Limában szeptember dönt a NOB arról, melyik város rendezheti a 2024-es olimpiát. Budapest mellett Párizs és Los Angeles van versenyben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.