Közélet

Trump üzent: Orbán aggódhat, nem kap 10 évet

A kormány 2026-ra ígérte, az elnök által elvárt NATO-hozzájárulás maradéktalan teljesítését.

Az amerikai elnök azt kérte, valamennyi NATO-tagország teljesítse pénzügyi hozzájárulását. Maradéktalanul. Donald Trump az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának tampai légibázisán azt mondta, országa változatlanul erőteljesen támogatja a NATO-t, de az észak-atlanti szövetség tagországainak eleget kell tenniük kötelezettségeiknek.

Csak annyit kérünk valamennyi NATO-tagtól, hogy teljes egészében teljesítse pénzügyi hozzájárulását a szövetséghez, sokan ugyanis ezt eddig nem tették meg.

Donald Trump kitért az iszlamista terrorizmus elleni harc fontosságára, azt ígérte, a radikális iszlamista terrorizmust az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt legyőzi majd, amihez a szerinte legyengült amerikai haderőt is fejleszteni kell.

Trumpnak várnia kell!

Magyarország jelenleg nem teljesíti vállalását, a NATO 2016-os jelentése szerint 2 százalék helyett csak a GDP 1,01 százalékát költötte védelmi célra.

Korábban a Figyelőnek a honvédelmi miniszter azt mondta, a Magyar Honvédség létszáma 30 ezer körüli, ezen felül van nagyjából 5500 önkéntes tartalékos. Simicskó István szerint legalább 30 ezres haderő kellene, és egy “valós képességekkel rendelkező”, mintegy 20 ezres tartalékos állomány.

Ez a minimális program, s e mellé kell a megfelelő haditechnika: légvédelem, légierő, tüzérség, páncélosok stb., hogy egy reális elrettentő erővel rendelkező, ütőképes honvédségünk legyen.

A honvédelmi miniszter szerint a honvédség modernizációjához, a fejlesztésekhez a kormány biztosítja a költségvetési fedezetet, folyamatosan növelik a honvédelmi költségvetést. Simicskó István szerint a jelenleg tervezett fejlesztési koncepció alapján 2026-2027-re prognosztizálható, hogy Magyarország eléri a NATO által elvárt 2 százalékos GDP-arányos honvédelmi költségvetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik