Közélet

Egyszerűen könyörögnek az emberek, hogy megint zárják le a Szabadság hidat

A Facebookon indult el egy Szabihíd nevű kezdeményezés, ami a tavalyi hónapokig tartó lezárás után idén is teljes hídzárt követelne a Szabadság hídon. Ezt írják:

Szeretnénk, ha 2017-ben a tavalyi spontán folyamat tovább haladna és idén időről-időre újra a városlakóké lenne a Szabadság híd.

2016-ban a villamosvágány-felújítások miatt a lezárt Szabadság hidat nagy örömmel vették birtokukba a fővárosiak. A lezárt híd mind a helyieknek, mind a turistáknak egy óriási attrakciónak számított.

A VALYO – Város és Folyó Egyesület (valyo.hu) 2011 óta foglalkozik közösségi köztérmegújítással. A jó köztér legfontosabb ismérve szerintünk a fogyasztási kényszer nélküli használhatóság (nincs elkerítve, nem kell drága kávét/sört venni, hogy ott lehess). Mi a VALYO-ban 2016-ban nem gondoltuk, hogy szükség lenne bármilyen koordinációra, szervezésre a hídon. Örömmel szemléltük, hogy az itt élők magukénak érzik a teret, programot szerveznek ide, és vigyáznak rá. A legmeghatóbb jelenet számunkra a spontán kialakult szelektív szemétgyűjtés volt.

Koncepciónk szerint a nyár folyamán minden hétvégén a budapestieké lenne újra a Szabadság híd.
Segíts, hogy olyan legyen, amilyennek mi budapestiek szertnénk!

Nyáron egy csomó dolog történt a lezárt Szabadság hídon, volt például nyilvános salsázás is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik