Budapest, 2016. november 29.
Palkovics László közoktatási államtitkár a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetõségérõl szóló vitában, az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. november 29-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Közélet

Egy asztalhoz ült a kormány a diákokkal

24.hu
24.hu

2017. 02. 05. 16:26

Székesfehérváron ült össze a diákparlament, aminek jó pár javaslata volt a kormány felé. Van, ami teljesülhet is.
Korábban a témában:

Az Országos Diákparlament országos diáktanács felállítását kezdeményezi, hogy a parlament ülései között is folyamatosan képviselhessék a fontos ügyeket – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára vasárnap Székesfehérváron, a diákparlament záró ülése után.

Palkovics László elmondta, a fiatalok 52 pontot fogalmaztak meg, közülük kettőt a diákparlament nem fogadott el. Utóbbiakat az államtitkár nem részletezte. Mint mondta, a felvetések között a legfontosabb az volt, hogy az oktatási tárca és a diákság képviselői ne csak néhány évente találkozzanak.

Sűrűbb ülések

Kiemelte még, hogy a diákparlament az eddigi három helyett kétévente ülésezne, míg a megyei diákparlamenteket évente rendeznék meg. Hozzátette, ezek támogatható javaslatok, de ehhez a finanszírozást és a jogszabályi hátteret a parlamentnek kell megteremtenie.

Az államtitkár az oktatás tartalmát felvető javaslatokról elmondta, hogy azok többsége az új Nemzeti Alaptantervbe is bekerül majd. Példaként említette a nyári szünidő hosszának rendezését vagy a mindennapos testnevelés órák átgondolását.

Természettudomány és menza

Palkovics megemlítette, hogy a javaslatok között voltak a középiskolák és a felsőoktatás közötti átmenet kérdései, mint a felvételi pontszámok számítása, a nemzetközi érettségi pontjainak beszámítása, ezeket a minisztérium támogatja. Jelezte, hogy a diákok felvetették a természettudományos oktatás minőségének javítását, ezt a kormány az Öveges-program folytatásával kívánja elérni.

Közölte, hogy szó esett a közétkeztetés minőségével kapcsolatos folyamatos visszajelzésről, illetve a jogosítvány megszerzésénél a KRESZ és egészségügyi tanfolyamok díjának állam általi átvállalásáról is.

Cser-Palkovics András polgármester jelezte, hogy Székesfehérvár akár két év múlva is szívesen vendégül látja a diákok képviselőit, mint ahogy tette ezt most és három évvel ezelőtt is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.