Budapest, 2016. november 29.
Palkovics László közoktatási államtitkár a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetõségérõl szóló vitában, az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. november 29-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Közélet

Egy asztalhoz ült a kormány a diákokkal

24.hu
24.hu

2017. 02. 05. 16:26

Székesfehérváron ült össze a diákparlament, aminek jó pár javaslata volt a kormány felé. Van, ami teljesülhet is.
Korábban a témában:

Az Országos Diákparlament országos diáktanács felállítását kezdeményezi, hogy a parlament ülései között is folyamatosan képviselhessék a fontos ügyeket – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára vasárnap Székesfehérváron, a diákparlament záró ülése után.

Palkovics László elmondta, a fiatalok 52 pontot fogalmaztak meg, közülük kettőt a diákparlament nem fogadott el. Utóbbiakat az államtitkár nem részletezte. Mint mondta, a felvetések között a legfontosabb az volt, hogy az oktatási tárca és a diákság képviselői ne csak néhány évente találkozzanak.

Sűrűbb ülések

Kiemelte még, hogy a diákparlament az eddigi három helyett kétévente ülésezne, míg a megyei diákparlamenteket évente rendeznék meg. Hozzátette, ezek támogatható javaslatok, de ehhez a finanszírozást és a jogszabályi hátteret a parlamentnek kell megteremtenie.

Az államtitkár az oktatás tartalmát felvető javaslatokról elmondta, hogy azok többsége az új Nemzeti Alaptantervbe is bekerül majd. Példaként említette a nyári szünidő hosszának rendezését vagy a mindennapos testnevelés órák átgondolását.

Természettudomány és menza

Palkovics megemlítette, hogy a javaslatok között voltak a középiskolák és a felsőoktatás közötti átmenet kérdései, mint a felvételi pontszámok számítása, a nemzetközi érettségi pontjainak beszámítása, ezeket a minisztérium támogatja. Jelezte, hogy a diákok felvetették a természettudományos oktatás minőségének javítását, ezt a kormány az Öveges-program folytatásával kívánja elérni.

Közölte, hogy szó esett a közétkeztetés minőségével kapcsolatos folyamatos visszajelzésről, illetve a jogosítvány megszerzésénél a KRESZ és egészségügyi tanfolyamok díjának állam általi átvállalásáról is.

Cser-Palkovics András polgármester jelezte, hogy Székesfehérvár akár két év múlva is szívesen vendégül látja a diákok képviselőit, mint ahogy tette ezt most és három évvel ezelőtt is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.