Közélet

Még a fideszesek többsége sem hiszi, hogy Soros meg akarja buktatni Orbánt

A Publicus kutatásából kiderül: a magyarok szerint egy jól működő demokrácia feltétele az erős civil szféra.

Az emberek alapvetően elismerik és fontosnak tartják a civil szervezetek működését – derül ki a Publicus felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készítettek. Ez a „társadalmi beidegződés” azonban lassan módosul, az idegenellenességre építő kormányzati kommunikáció torzítja – állapítja meg a kutatás.

A válaszadók majdnem 80 százaléka egyetért azzal, hogy egy jól működő demokráciában erős a civil szféra, amely az emberek és szakmák érdekeit közvetíti a kormány felé. A társadalom mintegy 70 százaléka azt is gondolja, hogy a civileknek igenis dolga a kormány, a hatalom ellenőrzése. Épp ezért furcsa, hogy 64 százalékuk meg épp úgy vélekedik, hogy a civil szervezetek legfeljebb szakpolitikával foglalkozzanak, belpolitikával semmiképp.

A kutatásból kiderül, hogy 57 százalék gondolja úgy, hogy a civilek vegzálásával a hatalom a kormánykritikus véleményeket szeretné visszaszorítani. Ezzel még a Fidesz-szavazók 40 százaléka is egyetért. De még a kormánypárti szavazóknak is csak a fele ért egyet azzal, hogy a külföldről támogatott szervezeteket fel kell számolni, ennek az álláspontnak a Jobbik szimpatizánsai közt sincs többsége.

Abban még a Fidesz-szavazók többsége sem hisz, hogy Soros György meg akarja buktatni a magyar kormányt. Ugyanakkor az emberek több mint háromnegyede nem tudott megnevezni olyan szervezetet, amely érintett a „kormányzati civilbalhéban”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik