Közélet

Tiltólistán marad Simicska rádiója

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 20. 14:29

Ez azonban nem bojkott, cenzúra, csak a szokásos nyilatkozati rend.

Mint korábban megírtuk, a Lánchíd Rádió tiltakozott, amiért az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tiltólistára tette megkereséseit, ezzel

a kultúrához való hozzáférés, az információátadás joga a médiacsatározás színterévé vált.

A közpénzből működtetett, az Emmi fenntartása alá tartozó kulturális intézmények, múzeumok szakemberei nem nyilatkozhatnak ugyanis a rádiónak. Még arra is volt példa, hogy egyeztetett riportot a helyszínen szakítottak félbe, mondván, most érkezett a tiltás a minisztériumtól.

A Lánchíd Rádió műsoraiban mindig is kiemelt szerepet kapott az ország kulturális életének, sokszínűségének, kulturális eseményeinek politikától független bemutatása, ezért az LMP-s Ikofity István Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternél rá is kérdezett az okokra.

Miért tette tiltólistára az EMMI a Lánchíd Rádió megkereséseit? Miért utasítják el az EMMI alá tartozó intézmények a Lánchíd Rádió megkereséseit?

A miniszter helyett ezúttal is Rétvári Bence válaszolt, de érdemi magyarázatot nem adott a bojkottra, a Lánchíd Rádióról szót sem ejtett. Szerinte ugyanis a nagyobb állami és nem állami szervezetekre és intézményekre jellemzően a tárcánál eddig is volt nyilatkozati rend. Azt továbbra is érvényesítik. Az államtitkár bízik benne, hogy a minisztériumhoz kötődő területekkel kapcsolatos hírekről minél több médium objektíven és részletesen tudósít a továbbiakban is.

A bojkottról korábban Majtényi László jogvédőként azt mondta, egy minisztériumnak ilyen ügyekben nincs mérlegelési szabadsága, a humán tárca szabályozása több alkotmányos jogot is sért. A Lánchíd Rádió egyébként az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult az ügyben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.