Közélet

Tiltólistán marad Simicska rádiója

Ez azonban nem bojkott, cenzúra, csak a szokásos nyilatkozati rend.

Mint korábban megírtuk, a Lánchíd Rádió tiltakozott, amiért az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tiltólistára tette megkereséseit, ezzel

a kultúrához való hozzáférés, az információátadás joga a médiacsatározás színterévé vált.

A közpénzből működtetett, az Emmi fenntartása alá tartozó kulturális intézmények, múzeumok szakemberei nem nyilatkozhatnak ugyanis a rádiónak. Még arra is volt példa, hogy egyeztetett riportot a helyszínen szakítottak félbe, mondván, most érkezett a tiltás a minisztériumtól.

A Lánchíd Rádió műsoraiban mindig is kiemelt szerepet kapott az ország kulturális életének, sokszínűségének, kulturális eseményeinek politikától független bemutatása, ezért az LMP-s Ikofity István Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternél rá is kérdezett az okokra.

Miért tette tiltólistára az EMMI a Lánchíd Rádió megkereséseit? Miért utasítják el az EMMI alá tartozó intézmények a Lánchíd Rádió megkereséseit?

A miniszter helyett ezúttal is Rétvári Bence válaszolt, de érdemi magyarázatot nem adott a bojkottra, a Lánchíd Rádióról szót sem ejtett. Szerinte ugyanis a nagyobb állami és nem állami szervezetekre és intézményekre jellemzően a tárcánál eddig is volt nyilatkozati rend. Azt továbbra is érvényesítik. Az államtitkár bízik benne, hogy a minisztériumhoz kötődő területekkel kapcsolatos hírekről minél több médium objektíven és részletesen tudósít a továbbiakban is.

A bojkottról korábban Majtényi László jogvédőként azt mondta, egy minisztériumnak ilyen ügyekben nincs mérlegelési szabadsága, a humán tárca szabályozása több alkotmányos jogot is sért. A Lánchíd Rádió egyébként az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik