Budapest, 2017. január 18.
A 2024-es olimpiára és paralimpiára kandidáló Budapest pályázati emblémája Budapesten, a Batthyány téren 2017. január 18-án. A háttérben a Parlament épülete.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Közélet

Pásztory Dóra: Az olimpia eszméjénél fontosabb a demokrácia és a becsület értéke

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 01. 20. 10:18

A wmn.hu kéteszeres paralimpiai bajnok szerzője, Pásztory Dóra arról ír friss, a Momentán Mozgalom csütörtökön indult aláírásgyűjtésének apropóján megjelentetett bejegyzésében, hogy mély érzelmi kötődése van az olimpiához, ami sok mindent elhomályosít, ezért is csatlakozott 2005-ben a Budapesti Olimpiai Mozgalomhoz.

Nagyon akartam hinni benne, nagyon akartam hinni annak a sok tiszteletreméltó, hiteles embernek, akik azt állították, hogy ez valami igazán jó dolog lehet. Aztán rájöttem, hogy az olimpia eszméjénél és varázsánál, a demokrácia eszméje és a becsület értéke sokkal fontosabb számomra.

Pásztory Dóra (Array)

A paralimpiai bajnok szerint míg a sportban a ranglisták alapján be lehet jósolni az eredményeket, adig a gazdaságban különböző irányszámok vannak, de Magyarország egyikben sem áll túl jól. Ha pedig megkapnánk az olimpiai rendezés jogát, rengeteg nehézséggel – többek között dugókkal, építkezésekkel – kellene szembenézni. De ez csak az egyik probléma. Szavai szerint

ha úgy rendezünk olimpiát, hogy nem transzparens, mindenki számára elérhető, ellenőrizhető és számon kérhető minden egyes döntés, mindegy egyes forint, elköltött EU-s támogatás, akkor ez nem más, mint egy újabb gigantikus lopási projekt.

Hozzáteszi: ennek nem kellene így lennie, az olimpia lehetne egy sikertörténet, amikor tényleg fejlődik, gyarapszik tőle az ország és a társadalom. Ennek azonban már most látnia kellene a jeleit, ehelyett azonban mással szembesül: hazug vezetőkkel, csalással és lopással “a legkisebb üzlettől a legnagyobbig” és az ebből fakadó teljes bizalmatlansággal.

Cikke végén kijelenti:

Jó lenne, ha a véleményünket, nem részinformációkkal, szemet elvakító kommunikációval próbálnák meg manipulálni, hanem értelmes, nyilvános vitákkal, amelyekben a különböző területek szakértői ütköztetik az álláspontjaikat, majd ezután tájékozott, jól informált emberek szavazhatnának a jövőjükről! Nekem ez az álmom, nem a 2024-es olimpia.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.