Közélet

Olyan jól megy a bürokráciacsökkentés, hogy több lett a hivatalnok

Bürokrácia (Array)
Bürokrácia (Array)

2016 októberéig nem csökkent, hanem növekedett a közigazgatásban dolgozók száma – írta meg a Világgazdaság.

A lap szerint nem látszanak az intézményi átalakítás hatásai: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a közigazgatási intézményekben (ide tartoznak a fegyveres testületek és a társadalombiztosítás is) októberben 260 ezren dolgoztak, míg tavaly ilyenkor még 253 ezren, vagyis mintegy hétezerrel kevesebben. A teljes közszférában ugyanakkor 698,9 ezerről 687,6 ezerre, 1,6 százalékkal csökkent a létszám,

ami a szociális ellátás és az egészségügy zsugorodásával magyarázható

– írja a gazdasági lap.

Tavaly az első tíz hónapban átlagosan 262,7 ezren dolgoztak a közigazgatás és a védelem területén, 3,4 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A Világgazdaság szerint azért nem sikerült az átalakítás, mert egyik hivatali munkahelyről a másikra irányították át a dolgozókat, illetve valószínűleg az üres álláshelyeket töltötték be.

A költségvetési szerveknek kormányhatározat írja elő, hogy az idén 20 százalékkal csökkentsék a bértömegüket. Év végén valószínűleg meglódultak az átalakítások – teszi hozzá a lap. Az OEP-nél például karácsony előtt szűnt meg 244 álláshely, ami 133 ember elbocsátását jelenti, mivel a többi betöltetlen poszt volt – mondta Schneider Istvánné, a Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Világgazdaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik