Közélet

Olimpiaellenes népszavazás: egyetlen nap alatt tízezer aláírás

A Momentumnak harminc napja van arra, hogy összegyűjtsön 138 ezer aláírást, elképesztő tempóban kezdtek, a felajánlások is ömlenek hozzájuk. A kormány kivár.

Hihetetlen. Ekkora tömeget stand előtt a Jobbik hőskorában láttam utoljára, 2009, 2010 körül. Rengetegen vannak.

Az egyébként Jobbik-tag, most a Momentumnak gyűjtő aktivista mondta ezt a Nyugati téren, ahol tényleg sokan álltak sorba az aláírásgyűjtés első napján. (A Jobbik egyébként hivatalosan nem állt bele az olimpiaellenességbe.) Ott az első fél órában nagyjából százan írták alá az íveket, azért csak ennyien, mert többen nem fértek oda a standhoz.

Aláírás, pénz, pártok

A Momentum csütörtökön a város húsznál is több pontján gyűjtötte az aláírásokat és összesen 10 ezer gyűlt össze nekik.

A 138 ezerhez napi átlag 4600 aláíró van szükségük, a kezdeti lendület biztos alábbhagy majd, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az első nap csak standoltak, péntektől indul a kopogtatás is. A mozgalomnak hatszáznál is több aktivistája van már és az anyagi felajánlások is szépen gyűlnek, 7,5 millió körül tartanak.

Az LMP külön gyűjti az aláírásokat, ők is szerte a városban, a tízezres szám az első nap így még magasabb. A párt egyik aktivistája az Oktogonon szégyenkezve vallotta be, LMP-s kitelepüléseken is ritka az olyan nagy tömeg, mint amekkorát most tapasztalt.

https://momentumofficial.tumblr.com/post/156083434843/első-kép-az-mti-hivatalos-anyaga-második-a

Kétfarkú segítség

Hamarosan a Kétfarkú Kutya Párt is beszáll a gyűjtésbe, vasárnaptól ők is standolnak, már gyűjtik az aktivistákat, a plakátötleteket és a pénzt is, órák alatt összejött 3 millió forint.

Egy aktivistájuk szerint

ha megrendezzük a 2024-es olimpiát, úgyis minden számban Mészáros Lőrinc lesz a nyertes.

Ezért kell nemet mondani, ezért van szükség a népszavazásra, tette hozzá.

A kormány kivár

A kormányközeli sajtóban megjelentek az első Momentumot lejárató cikkek, amire a szervezeten belül úgy reagáltak, hogy ebből az látszik, komoly fejtörést okoztak. Azonban több kormánypárti politikus a háttérben, Lázár János pedig a Kormányinfón arról beszélt, egyelőre kivárnak, nincs hivatalos reakció az aláírásgyűjtésre.

Az ok egyszerű, a Fideszen belül úgy vélik, a lehetetlen kategóriába tartozik az, hogy meglegyen a szükséges szignó. Ha viszont megszólalnának az ügyben, akkor a politikai napirendek közé is felvennék, amit egyelőre nem akarnak, a fő cél most az időhúzás a Fideszen belül.

A számok szóra bírják majd a kormányt, nem csak a csaholókat, mondta erre egy Momentum-tag.

Kiemelt kép: MTI / Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik