Közélet

Kampányt indít az Amnesty az itthon fegyházra ítélt menekült szabadon engedéséért

A Párizstól Berlinig lezajlott rettenetes támadásokra reagálva a kormányok rengeteg aránytalan és diszkriminatív jogszabályt fogadtak el. Ezek a szabályok önmagukban is aggodalomra adnak okot, de az átfogó kép még nyugtalanítóbb, mivel kontroll nélkül tapossák el a számunkra már régóta természetes szabadságjogokat.“

– mondta el John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója.

Az Amnesty International azt írja, A Kibillenő egyensúly: az egyre fokozódó nemzetbiztonsági helyzet Európában című jelentés egy több mint két évig tartó kutatómunkára épül, amely során 14 EU tagország intézkedéseit illetve a nemzetközi és európai kezdeményezéseket elemezték.

Magyarországon például az Alaptörvény hatodik módosítása és a hozzá kapcsolódó jogszabály változások terrorveszélyhelyzet esetén lehetővé teszik a végrehajtó hatalom számára a gyülekezési és a szabad mozgáshoz való jog szigorú korlátozását valamint a vagyoni eszközök befagyasztását. Homályosan meghatározott rendelkezések biztosítanak olyan jogköröket, mint a jogszabályok felfüggesztése és újak gyorsított elfogadása, illetve az éles lőfegyverekkel felszerelt honvédség bevetése a közrend biztosítása érdekében.

A jelentésben kitérnek rá, hogy Franciaországban a szükségállapot fogalmát ötször módosították, a normál eljárás részévé téve olyan intézkedéseket, mint a demonstrációk betiltása vagy bírósági engedély nélküli házkutatások foganatosítása. A kivételes intézkedések a normál jogrend részévé váltak Nagy-Britanniában és Franciaországban, ahol a szabad mozgást közigazgatási rendeletekkel korlátozzák. Lengyelország új terrorellenes törvénye “állandósítja a drákói hatalomgyakorlást”, és különösen hátrányosan érinti a külföldieket.

A jelentésben külön kitérnek arra, hogy novemberben a szegedi törvényszék a szíriai állampolgárságú, Cipruson élő Ahmed H.-t tíz év fegyházra ítélte terrorcselekmény elkövetéséért.

A terrorcselekmény “pontosan meg nem határozott tárgyak eldobásában és abban merült ki, hogy az elítélt megafonba beszélt a határt őrző rendőrökkel való összecsapás előtt” – közölték. Úgy vélték, a valóságban Ahmed H. azért utazott oda, hogy idős szüleit segítse Szíriából Európába tartó menekülésük során, és bár beismerte a dobálást, a felvételeken az is látható, hogy igyekezett lecsillapítani a tömeget.

Az AI a közleményben jelezte, hogy kampányt indítanak Ahmed H. szabadon engedéséért.

A civil szervezet azt is felidézte, hogy Spanyolországban két bábjátékost tartóztattak le és vádoltak meg “terrorizmus dicsőítésével” egy szatirikus előadás után. 2015-ben a francia bíróságok 385 ítéletet hoztak a “terrorizmus mentegetésének” tényállására alapozva, harmadukban kiskorúakat ítéltek el. Spanyolországban egy népszerű zenészt vettek őrizetbe, mert a Twitteren azzal viccelt, hogy János Károly korábbi uralkodónak egy tortába rejtett bombát küldene születésnapjára – emlékeztettek.

Az AI szerint “a diszkriminatív intézkedések” aránytalan és nagyon kedvezőtlen hatással vannak a muszlimokra, a külföldi állampolgárokra és azokra, akiket muszlimnak vagy külföldinek néznek. Az állam és a hatóságok intézkedéseit a nemzetbiztonsági helyzet miatt pedig egyre szélesebb körben tekintik elfogadhatónak.

A jelentésben Ausztria, Belgium, Bulgária, Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Szlovákia, Spanyolország és Nagy-Britannia helyzetét vizsgálták.

(mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik