Közélet

Csak a Fidesz nem alakítaná át a politikusok vagyonvizsgálatát

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 16. 14:04

Nincs egyetértés a vagyonnyilatkozatok ügyében.

Az összes ellenzéki frakciói módosítana a politikusi vagyonnyilatkozat-tételi rendjén, de a Fidesz úgy látja: a magyar rendszer az egyik legszigorúbb Európában. A pártok képviselői – az LMP kezdeményezésére – hétfőn egyeztettek a vagyonnyilatkozati rendszer megváltoztatásáról, miután a minap Szél Bernadett és Hadházy Ákos olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely gyakorlatilag kötelezővé tenné a politikusok vagyonosodási vizsgálatát.

Vas Imre (Fidesz) több ponton bírálta az előterjesztést, amely az Állami Számvevőszékre (ÁSZ) bízná a vagyon és a jövedelem egyensúlyának összevetését. Mint mondta: pártja nyitott lenne a jó javaslatokra, de ilyenekkel nem találkozott az egyeztetésen, az LMP-é politikailag, szakmailag alkalmatlan, mivel szerinte az ÁSZ funkciójával ellentétes lenne, ha ez az intézmény ellenőrizné a nyilatkozatokat, nem az Országgyűlés illetékes bizottsága, bejelentésre.

A kormánypárti politikus érdekesnek titulálta, hogy az LMP csak közhiteles nyilvántartásokat használna az ellenőrzéshez. A légi járművek üzemben tartóit tartalmazó nyilvántartás egy része nem ilyen, márpedig elég Hadházy Ákosra gondolni, aki

kicsit költséges szenvedélyének hódol, de nem szeretné, hogy a légi járművek üzemben tartójának nyilvántartását a vagyonnyilatkozatoknál figyelembe vegyék.

A szocialista Harangozó Tamás szerint a találkozón világossá vált: a Fidesz érdekelt a korrupt rendszer fenntartásában. Az MSZP a kötelezettek körét bővítené, az adatközlést megváltoztatná. A politikusi vagyonokról a közhiteles nyilvántartásokból nyerne adatokat, nem csupán önbevallás útján. Mind az ellenőrzésre, mint a szankciókra nagyobb súlyt helyezne. A szocialisták elvennék a parlamenti mandátumát attól a képviselőtől, akiről az Országgyűlés kimondja, nyilatkozata valótlanságokat tartalmaz.

Dúró Dóra (Jobbik) is sérelmezte a kormányoldal elzárkózását, szerinte a 21. században semmivel sem magyarázható például az, miért ne lehetne a bevallásokat elektronikusan beadni. Az egy háztartásban élő hozzátartozók vagyoni helyzetét is nyilvánossá kellene tenni, és a Jobbik szerint is bővíteni kellene a nyilatkozók körét, kiterjesztve a kötelezettséget a kormánybiztosokra is. Frakciótársa, Szilágyi György a dokumentumok ellenőrzését szorgalmazta, mert szerinte a politikusok most azt írnak abba, amit csak akarnak.

Szél Bernadett (LMP) úgy értékelt, a kormánypártok nem is akarják a mostani idejétmúlt, rossz rendszert megváltoztatni, amelyben a politikusok

szappanoperát játszhatnak a vagyonnyilatkozatokkal.

Hadházy Ákos szerint a jelenlegi szisztéma még erősíti is a korrupciót, holott javítania kellene azon, ezért változtatást sürgetett. Mint fogalmazott, az ellenzék ezért olyan javaslaton fog kidolgozni, amely mindannyiuknak elfogadható.

A tájékoztatón Harangozó Tamás az MSZP adósságát firtató kérdésre azt válaszolta, szerinte dicséretes, hogy pártja ellenzékből ilyen jó ütemben tudta ledolgozni azt, hiszen az összeg két éve még 2 milliárd forint volt, egy éve pedig 1,5 milliárd, most pedig 1,2 milliárd forint. Hozzátette, az adósságot az MSZP a 2010 előtti vezetőinek döntései miatt görgeti maga előtt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.