Közélet

Lázár: nem akarja a kormány elsöpörni a civileket, de Soros György

Hollik István csütörtöki civileket ekéző javaslatáról kérdezték Lázár Jánost a Kormányinfón, miszerint vagyonnyilatkozatra köteleznék a civil szervezetek vezetőit. Lázár megértést kér a nemzeti oldal politikusai iránt, akiknek erősödött az érzékenysége.

Lázár szerint nyilvánvaló, hogy külföldi segítséggel szervezték a félmillió migránst a határra (erre nincs amúgy bizonyíték). Soros György is előkerült, aki Lázár szerint azt mondta, hogy az ő szervezetei képviselik az ellenzéket.

A miniszter nagyon keményen beleállt a kérdésbe, szerinte elfogadhatók a képviselőtársai törekvései, hogy megismerje mindenki, ki akarja befolyásolni az ország sorsát.

Nincs többről szó, a kormány nem döntött és nem is fog dönteni senkinek elsöpréséről, eltakarításáról.

Németh-től nem akar elhatárolódni Lázár, de “nehéz vele azonosulni”. Szerinte nem ebben a stílusban és hangnemben dolgozik a kormány. A kormány előtt mindenki egyenlő – mondta arra a kérdésre, hogy minden szervezetre vonatkozni fog majd az átvilágítás.

Tessék vállalni a következményeket

Aki a politikában részt vesz, annak szerinte vállalnia kell a nyilvánosságot, nem lehet titkolnivalója. Ez érdekes kérdés, mert a támadott szervezetekről nem tudni, mit titkolnak, egyértelmű a finanszírozásuk. Mindenkinek tudnia kell végső soron, ki befolyásolja a közéletet – zárta mondandóját Lázár. Szóval ezúttal nem dicsérte a civileket.

Később is visszatért egyéb újságírói kérdések miatt Sorosra Lázár. Más országokban a befolyásáról beszélt, és vicceskedve kijelentette:

nem tudom, a választásokon indul-e 2018-ban.

Lázár szerint nem személyre szabott törvényt kell hozni, hanem át kell tekinteni, milyen külföldi befolyásolások vannak. Szerinte kétharmados törvény van, hogy politikai pártok ne fogadhassanak el külföldi pénzt. Ez a civil szervezetekre nem vonatkozik.

Lázár később mosolyogva mondta arra a kérdésre, hogy a megoldja a vagyonnyilatkozat a kérdéseket, hogy “amennyire a politikusoknál megoldotta”. Az meg nyilvánvaló Lázártól függetlenül, hogy a képviselői, jogi következmény nélküli tartalmú vagyonnyilatkozatoknak nem sok értelmük van. A legjobb pillanat az egész, kétórás Kormányinfó végén jött el, amikor Lázár így búcsúzott az újságíróktól:

Érdeklődésüket Németh Szilárd nevében is nagyon köszönöm.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik