Közélet

Lázár fogdákat járt be, AIDS-es románt is talált

Arról mesélt a Kormányinfón a miniszter, hogy bizony egy Soros-féle szervezetnek ő is végzett kutatásokat joghallgató korában. Fogdákat járt be Magyarországon, nem érteni, hogy jön ide a beteg román fogvatartott.

Az egész csütörtöki Kormányinfó Achilles-sarka volt a kormány civilek elleni támadása. Szóba került az is, hogy a Soros György felől származó pénzből is gazdálkodó Magyar Helsinki Bizottságnak Lázár János is segített évekkel ezelőtt. Ezt maga a Miniszterelnökség vezetője ismerte el, sőt elmesélte a történetet.

Még joghallgatóként vállalta, hogy ügyvédbarátaival “az éj leple alatt” váratlanul fogdákba látogatnak el, és az előzetesen fogvatartottak körülményeit vizságlják a Helsinki Bizottság mércéjével. Rengeteg fogdában járt, ahogy fogalmazott:

olyan tapasztalatokat gyűjtöttem, amelyek megóvnak tőle, hogy fogdába kerüljek.

Békéscsaba fogdáját senkinek se javasolta, mert ott

talált egy román állampolgárságú AIDS-es férfit is, akinek állapotáról nem vettek tudomást a fogda vezetői.

Hogy ezt miért kellett kiemelnie, miért kellett egy betegség miatt megemlítenie valakit, az rejtély. Mindenesetre Lázár a szegedi Csillag börtönben tanulmányozta az életfogytiglanosok fogvatartási körülményeit. Beszélgetnie kellett az elítéltekkel. “Meggyőződésem szerint sokat tanultam és sokat tapasztaltam” – mondta Lázár, aki szerint a transzparencia megvalósult, publikálta a Helsinki az eredményeket, az egésznek fogdafelújítási program lett a vége. Hozzátette:

Azt remélem, hogy hazámnak ez az ügy használt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik