Közélet

Az idei tél legkeményebb éjszakája jön, sok hajléktalan mégse megy szállóra

Van, aki utálja a tömeget, de olyan is, aki menne, csak nem tud, mert ledobnák a buszról.

Bár a tél eddigi leghidegebb éjszakája várható, sok hajléktalan arra készül, hogy az utcán, vagy az aluljárókban vészeli át a mínuszokat – derül ki az Abcúg riportjából.

Banicz László, a Hajléktalanokért Közalapítvány szociális munkása elmondta: van olyan szálló, ahová ilyen hidegben mindenkit beengednek, senkit nem küldenek el, aki segítséget kér. Az utcán élőket a rendőrök és közterület-felügyelők is igyekeznek a szállókra terelni.

Egy józsefvárosi rendőr azt mondta: felébresztgették a hajléktalanokat, hogy megnézzék, élnek-e még. Néhányukat közterületen való alkoholfogyasztásért igazoltattak, de mivel szabálysértésről van szó, senkit nem vezetnek el, csak elkobozzák az italt.

Egy nő, aki 28 éve az utcán él, különösen nehéz helyzetben van, mert csak járókerettel tud közlekedni, betegsége miatt pedig pelenkát hord, de az teljesen átázott. Szívesen kimenne a kispesti szállóra, de azt mondta, nem tud eljutni, mert az átázott pelenka miatt leszállítják a buszról. „Mindenki lenézi a hajléktalanokat, de akkor miért nincs legalább egy ingyenes, nyilvános vécé, hogy odaérjen az ember?” – kérdezte. Barátnőjével így az utcán töltik az éjszakát, palackos bort isznak egész nap, hogy az melegítse őket valamennyire.

Napközben sokan töltik az idejüket a buszokon, villamosokon, hogy addig is melegedjenek, de éjszaka ezt már nem tudják megtenni, mert az éjszakai járatok tele vannak ellenőrökkel. Egy hajléktalan férfi azt mondta: nem szívesen megy szállóra, mert utál nyolc emberrel lenni egy szobában, inkább egy bolt bejáratánál tölti az éjszakát. Bár paplanja sincs, nem gondolja, hogy megfagyna.

Az Abcúg felhívja a figyelmet: ha földön fekvő embert lát, aki nem válaszol a kérdésekre, hívjon segítséget. A fűtetlen lakásokban élő idős emberek is veszélyben vannak. A fővárosi diszpécserszolgálat telefonszáma +36 1 338 41 86.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik