Közélet

Népszabadság: „Igazunk van, lapunk már nincs”

Jogerős ítéletben mondta ki a bíróság, hogy törvénytelenül szántották be a lapot.

Jogerősen elmarasztalta a bíróság a Mediaworks Zrt-t azért, mert a munkavállalók előzetes tájékoztatása nélkül döntött a Népszabadság felszámolásáról, és a munkavállalók munkavégzés alóli felmentéséről – közölte a Társaság a Szabadságjogokért.

A Népszabadság üzemi tanácsának elnöke, Danó Anna a TASZ segítségével indított pert a kiadó ellen, a Munka Törvénykönyvét sértő eljárás miatt. A törvény értelmében ugyanis a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedést megelőzően legalább tizenöt nappal ki kellett volna kérni az üzemi tanács véleményét.

A TASZ emlékeztet: október 8-án reggel a munkavállalók egyszer csak nem fértek hozzá saját email-fiókjukhoz, a lap online portálja helyén pedig csak a megszüntetésről szóló közlemény volt olvasható. A munkatársak órákkal később egy motoros futár által kézbesített, aláíratlan levélből értesültek a lap megjelenésének felfüggesztéséről, a munkájuk megszűnéséről.

Az elsőfokú bíróság már november elején helyt adott Danó Anna kérelmének és megállapította, hogy a Mediaworks nem dönthetett volna a lap bezárásáról a munkavállalók érdekeit képviselő üzemi tanács véleményének kikérése nélkül.

A Mediaworks fellebbezett: kétségbe vonta az üzemi tanács létezését, sőt, a testület elnökének legitimációját is. Azzal érveltek, hogy a körülmények miatt nem volt lehetőségük az üzemi tanács véleményének kikérésére, és azt is vitatták, hogy kötelesek lettek volna a Népszabadság munkaválallóit tájékoztatni. Ezek az érvek azonban a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszéket sem győzték meg.

Igazunk van, lapunk már nincs

– mondta Danó Anna, hozzátéve, hogy a cég számára vállalhatónak bizonyult a jogsértés a Népszabadság felszámolásáért.

A kiadó eljárása törvénytelenségének bírósági megállapítása megmutatja, hogy még a magyar jog szerint sem lehetett volna úgy megszüntetni a lapot, ahogy ez történt

– jelentette ki Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik