Budapest, 2013. november 9.
A Népszabadság címoldala. A lap Magyarország egyik nagy, 2011-ig a legnagyobb példányszámú politikai napilapja. Budapesti és országos kiadásban jelenik meg a hét hat napján, váltakozva más-más mutációs regionális oldalakkal.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.
Közélet

Népszabadság: „Igazunk van, lapunk már nincs”

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 01. 05. 09:18

Jogerős ítéletben mondta ki a bíróság, hogy törvénytelenül szántották be a lapot.
Korábban a témában:

Jogerősen elmarasztalta a bíróság a Mediaworks Zrt-t azért, mert a munkavállalók előzetes tájékoztatása nélkül döntött a Népszabadság felszámolásáról, és a munkavállalók munkavégzés alóli felmentéséről – közölte a Társaság a Szabadságjogokért.

A Népszabadság üzemi tanácsának elnöke, Danó Anna a TASZ segítségével indított pert a kiadó ellen, a Munka Törvénykönyvét sértő eljárás miatt. A törvény értelmében ugyanis a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedést megelőzően legalább tizenöt nappal ki kellett volna kérni az üzemi tanács véleményét.

A TASZ emlékeztet: október 8-án reggel a munkavállalók egyszer csak nem fértek hozzá saját email-fiókjukhoz, a lap online portálja helyén pedig csak a megszüntetésről szóló közlemény volt olvasható. A munkatársak órákkal később egy motoros futár által kézbesített, aláíratlan levélből értesültek a lap megjelenésének felfüggesztéséről, a munkájuk megszűnéséről.

Az elsőfokú bíróság már november elején helyt adott Danó Anna kérelmének és megállapította, hogy a Mediaworks nem dönthetett volna a lap bezárásáról a munkavállalók érdekeit képviselő üzemi tanács véleményének kikérése nélkül.

A Mediaworks fellebbezett: kétségbe vonta az üzemi tanács létezését, sőt, a testület elnökének legitimációját is. Azzal érveltek, hogy a körülmények miatt nem volt lehetőségük az üzemi tanács véleményének kikérésére, és azt is vitatták, hogy kötelesek lettek volna a Népszabadság munkaválallóit tájékoztatni. Ezek az érvek azonban a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszéket sem győzték meg.

Igazunk van, lapunk már nincs

– mondta Danó Anna, hozzátéve, hogy a cég számára vállalhatónak bizonyult a jogsértés a Népszabadság felszámolásáért.

A kiadó eljárása törvénytelenségének bírósági megállapítása megmutatja, hogy még a magyar jog szerint sem lehetett volna úgy megszüntetni a lapot, ahogy ez történt

– jelentette ki Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.