Közélet

Kövér és Kósa kardoskodott Áder újraválasztása mellett

Sokáig kész tényként kezelték, hogy Balog Zoltán lesz az új államfő, de praktikus okai is vannak, hogy végül nem így lesz.

Bár hónapokon át biztosra vették a Fideszben, hogy Balog Zoltán lehet a következő köztársasági elnök, a párt elnökségében azok voltak többségben, akik inkább Áder János újraválasztását támogatták – írja a 444.

Felidézik: a Miniszterelnökség környezetében ősszel többen arról beszéltek, hogy Orbán kifejezetten azért vitte magával Balogot a nyári Európa-bajnokságra, hogy bemutassa a nemzetközi politikai és gazdasági elit szereplőinek, „szokja a légkört” és készülhessen az új megbízatásra.

Áderék már szinte csomagoltak december elején, biztosnak látszott, hogy Balog teheti le idén tavasszal az esküt, ugyanakkor a Fidesz elnöksége decemberben Dobogókőn arról határozott: Áder mégis marad. A cikk szerint Kövér László házelnök mellett Kósa Lajos frakcióvezető érvelt a leghatározottabban a maradása mellett, amiben nemcsak személyes jó viszonyuk, hanem praktikus megfontolások is szerepet játszottak.

Balog jelölése ellen szólt, hogy ha átül a köztársasági elnöki székbe, akkor meg kellett volna bontani a kormányt egy évvel a választás előtt, és új vezetőt keresni az emberi erőforrások minisztériumának élére.

Orbán karácsony előtt egy nappal tájékoztatta Ádert a döntésről, az államfő környezetéből úgy tudni, váratlanul érintette a felkérés, amit azután elfogadott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik