Budapest, 2016. szeptember 15.
Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora a Közép-európai Egyetem (CEU) új épületeit és a campus-újjáépítési projektet bemutató sajtótájékoztatón az egyetem épületében 2016. szeptember 15-én.
MTI Fotó: Marjai János
Közélet

Soros György végtelenül elkötelezett Magyarország iránt

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 01. 02. 09:08

Tanulságos interjút adott a CEU rektora: Michael Ignatieff beszélt az egyetemet alapító Soros Györgyről, a menekültkérdésről és arról, miért fajult el a közbeszéd.
Korábban a témában:

Csupa érdekes dolgot mondott a Közép-európai Egyetem (CEU) rektora, az orosz származású kanadai Michael Ignatieff a HVG-nek. Eleve magyar a felesége, ezért állítja, elég jól átlátja a hazai folyamatokat, az átlagmagyar küszködését a megélhetésért a rendszerváltás óta. Na meg a Füredről Budapestre hajtó BMW-ket.

Ki a Soros?

Természetesen szóba került az egyetemet alapító Soros György is, aki a kormányzati támadások össztüzében áll hosszú évek óta. Ignatieff szerint ők egy független iskola, ami kritikus gondolkodásra tanítja a hallgatóit. Soros meg majd megvédi magát.

nagyon sokan elmentek Magyarországról 1956-ban, és soha többet nem jöttek vissza. Soros György nem tartozik közéjük. Ő hazatért, és végtelenül elkötelezett az ország iránt. Lehet, hogy a kormány időnként nem örül, de senki nem kérdőjelezheti meg az elhivatottságát.

Liberál, is

Ignatieff magát elkötelezett liberálisnak tartja, évekig vezette a kanadai Liberális Pártot is. A populizmus előretörését, Donald Trump győzelmét, a brexitet, a szélsőséges pártok európai felemelkedését nem tartja vészesnek, sőt:

Pontosan azt mutatják, hogy a liberális demokrácia működik, méghozzá jól működik. Kifejezi, becsatornázza az elit felé az emberek elégedetlenségét, a kisemmizettség és a mellőzöttség érzését.

Szerinte a fő tanulság, hogy jobban oda kell figyelni az emberekre. Ignatieff jobban tart amúgy Trump elnökségének végétől, mi lesz, ha nem tartja be az ígéreteit. A CEU vezetője szerint nem lesz itt új világrend. Addig nem is lehet erről beszélni, amíg félmillió magyar él külföldön, ami miatt alacsony a hazai munkanélküliség, illetve ők rengeteg pénzt küldenek haza.

Kvótanóta

És akkor a menekültkérdés: Ignatieff azt mondja, szerinte előbb-utóbb néhány menekültet kénytelen lesz a térség mindegyik országa befogadni, de szerinte Brüsszel erre nem veheti rá Magyarországot. Ellenben “a nulla akkor sem megoldás” – utalt a kvóta teljes elutasítására.

Szerinte az európai történelem azt mutatja, hogy a kontinens képes milliók felszívására: az ő orosz menekült felmenőit is sikerült integrálni (igaz, Kanadában). 1956-ban is magyarok százezrei mentek a megszálló csapatoktól épp egy éve megszabadult Ausztriába.

Ausztria szegény ország volt. Ha most megkérdez egy osztrákot, valószínűleg azt fogja mondani, ez volt az egyik legjobb döntés, amit Ausztria a XX. században hozott, és büszkélkedni fog vele.

Ignatieff 20 éve arról írt, új nacionalizmusok születtek a keleti blokk függetlenedő országaiban. Szerinte most a terrorizmus és a globalizáció hajtják a nacionalizmust. Szerinte a gond, hogy a válság után elvárják az emberek a kormányoktól, hogy kézben tartsák a gyeplőt, de erre még az amerikaiak se képesek. A nyersanyagok világpiaci árát ugyanis ők se szabályozhatják.

Digitális gátlástalanság

A világ a CEU-rektor szerint is polarizálódik. Ennek egyik oka a közösségi média, ami burokba zár minket a véleményünkkel együtt, nem látjuk, olvassuk, halljuk a másik oldal érveit. A másik okot “digitális gátlástalanságnak” nevezi: a közösségi oldalak “egy csatornalefolyóhoz” hasonlítanak, az emberek arctalanul gyűlölködhetnek. A záró gondolatokat inkább szó szerint idézzük:

Az ország, ahol minden politika, beteg ország. Egy jó országban a politika csak egy dolog a sok közül, amit az emberek csinálnak. Az élet minden részének átpolitizálása egy ország halálát jelenti, és egyre több ország halad ebbe az irányba.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.