Közélet

Félmilliós adótartozással szűnt meg a fideszes feleségének cége

Bánki Erik (Array)
Bánki Erik (Array)
A fideszes képviselő feleségének volt egy már törölt cége, ami 527 ezer forint adótartozást halmozott fel. A képviselő szerint egy technikai malőr miatt történt ez, de sok a kérdőjel a sztoriban.

Adótartozást hátrahagyva szűnt meg a fideszes képviselő, Bánki Erik feleségének cége – írja a Blikk. A lap szerint Bánki Ágnes A231 Kft.-jét 2015-ben kényszertörléssel szüntették meg, de a félmillió forintos adótartozását nem egyenlítették ki.

Ez úgy derült ki, hogy a cégbíróság a megszüntetés előtt kérte, akinek követelése van a céggel szemben, az jelezze. Az adóhivatal jelezte is, hogy 527 ezer forint lejárt és esedékes követelése van, de a határidőn túl szóltak erről. A bíróság ezért nem vette figyelembe a NAV kérését. Bánki Eriket is megkereste a lap, aki szerint könyvelője halála vezetett ide:

Az A231 Kft. valóban kényszer-végelszámolással szűnt meg. A kényszer-végelszámolásra a könyvelő halála miatt került sor. A halála után derült ki, hogy bevallásokat, mérleget nem küldött be. A családot ezen tragédia miatt további felelősségre vonással nem akartuk terhelni.

Bánki hozzátette, valójában nem is tartoznak, a tartozás csak technikailag jelent meg a könyvelő hibájából. A lap kérte Bánkit, igazolja, hogy nincs tartozása az egykori cégnek, de Bánki ettől és a további kérdésektől a Blikk szerint elzárkózott.

Az is kiderült, hogy az A231 Kft. végelszámolása már 2011-ben elindult, de három év alatt se zárult le, ezért kellett a cégbíróságnak törölnie a vállalkozást. A cég adószámát egyébként korábban többször felfüggesztették.

A cég nevén volt Bánkiék egy római-parti luxuslakóparkban lévő négyszobás lakása, amire a NAV 25,2 millió forintos végrehajtási jogot jegyzett be, de ezt három éve törölték. A lap számításai szerint kb. 70 millió forintot érhet a lakás, amit azóta eladtak. A vevő azonban a szintén Bánkiné tulajdonában álló B6 Rent Kft. lett. A férjének is vannak homályos cégügyei, erről egy éve írt a 444.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik