Közélet

Gyurcsány nem fog a Botka-kottából játszani

Botka László (botka lászló, szeged, szeged, )
Botka László (botka lászló, szeged, szeged, )
Még abszolút nem biztos Botka László miniszterelnök-jelöltsége a baloldalon, ami megosztott Botka feltételei és Gyurcsány Ferenc közelsége miatt is.

Nagy csinnadrattával jelentette be nemrég Botka László szocialista szegedi polgármester, hogy bizonyos feltételekkel vállalná a baloldal miniszterelnök-jelöltségét. Azonban a feltételekkel és Botka szerepével sokan nincsenek kibékülve, hát még Gyurcsány Ferenc részvételével – erről cikkezik csütörtökön a Magyar Nemzet.

Botka egyik feltétele lenne, hogy zárják ki az együttműködést a 2018-as kampányban a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalícióval (DK), mert “a választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amelyen ő szerepel”. A Nemzet informátorai szerint is megosztott az MSZP Gyurcsány szerepét illetően. Az egyik platform szerint Gyurcsány miatt elvesztené győzelmi esélyeit a baloldal és az MSZP.

De a másik oldal szerint ha külön indulnak, akkor szétaprózódnak a baloldali szavazatok, így olyan körzetekben is kikapna a baloldal, amit egyesülve behúzhatna.

Egyes szocialisták abban reménykednek, hogy Gyurcsány idővel belátja, ideje lenne hátrébb húzódnia. Az is elég lenne egyeseknek, ha a volt miniszterelnök a háttérbe húzódna a kampányban, így össze lehetne fogni vele. Mindenesetre az ellenvélemények szerint Gyurcsány okozta a 2014-es összefogás csúfos kudarcát is.

Botkát is érik kritikák: korábban az előválasztások mellett kardoskodott, friss feltételei között azonban már a jelöltek “szavazatszerzési képessége” a fontos. Ez viszont relatív, és Botka ellenlábasai szerint pont ez vezetett a fent említett 2014-es buktához: minden párt állította, hogy az ő jelöltje(i) a legpotensebb(ek). A homályos háttéralkuktól azonban többen tartanak.

Más vélemények szerint Botka előremenekül, és ha elutasítják a feltételeit, visszalép, hogy “duzzogva visszamehessen a számára biztos Szegedre”. Ami biztos jelenleg, hogy a szocialista pártvezetés hivatalosan támogatja Botkát, míg a DK fel van háborodva a feltételein.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik