Botka László (botka lászló, szeged, szeged, )
Közélet

Gyurcsány nem fog a Botka-kottából játszani

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 12. 29. 08:54

Még abszolút nem biztos Botka László miniszterelnök-jelöltsége a baloldalon, ami megosztott Botka feltételei és Gyurcsány Ferenc közelsége miatt is.
Korábban a témában:

Nagy csinnadrattával jelentette be nemrég Botka László szocialista szegedi polgármester, hogy bizonyos feltételekkel vállalná a baloldal miniszterelnök-jelöltségét. Azonban a feltételekkel és Botka szerepével sokan nincsenek kibékülve, hát még Gyurcsány Ferenc részvételével – erről cikkezik csütörtökön a Magyar Nemzet.

Botka egyik feltétele lenne, hogy zárják ki az együttműködést a 2018-as kampányban a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalícióval (DK), mert “a választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amelyen ő szerepel”. A Nemzet informátorai szerint is megosztott az MSZP Gyurcsány szerepét illetően. Az egyik platform szerint Gyurcsány miatt elvesztené győzelmi esélyeit a baloldal és az MSZP.

De a másik oldal szerint ha külön indulnak, akkor szétaprózódnak a baloldali szavazatok, így olyan körzetekben is kikapna a baloldal, amit egyesülve behúzhatna.

Egyes szocialisták abban reménykednek, hogy Gyurcsány idővel belátja, ideje lenne hátrébb húzódnia. Az is elég lenne egyeseknek, ha a volt miniszterelnök a háttérbe húzódna a kampányban, így össze lehetne fogni vele. Mindenesetre az ellenvélemények szerint Gyurcsány okozta a 2014-es összefogás csúfos kudarcát is.

Botkát is érik kritikák: korábban az előválasztások mellett kardoskodott, friss feltételei között azonban már a jelöltek “szavazatszerzési képessége” a fontos. Ez viszont relatív, és Botka ellenlábasai szerint pont ez vezetett a fent említett 2014-es buktához: minden párt állította, hogy az ő jelöltje(i) a legpotensebb(ek). A homályos háttéralkuktól azonban többen tartanak.

Más vélemények szerint Botka előremenekül, és ha elutasítják a feltételeit, visszalép, hogy “duzzogva visszamehessen a számára biztos Szegedre”. Ami biztos jelenleg, hogy a szocialista pártvezetés hivatalosan támogatja Botkát, míg a DK fel van háborodva a feltételein.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.