Közélet

Rég nem látott magasságban az MSZP

Az év utolsó hónapjában nőtt az MSZP támogatottsága a teljes népesség és a pártválasztók körében is, a szocialista párt támogatottsága utoljára 2016 júniusában volt ilyen magas – derül ki a Republikon Intézet decemberi felméréséből.

A teljes népességen belül nőtt az MSZP és a Fidesz támogatottsága: a megkérdezettek 31 százaléka a kormánypártot, 11 százaléka az MSZP-t támogatja. A Jobbik támogatottsága az előző hónapban mérthez képest 1 százalékponttal esett, a párt így 12 százalékon áll. A pártválasztókat vizsgálva szintén meghatározó az MSZP erősödése.

A szocialista párt támogatottsága 3 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, jelenleg a pártválasztók 18 százaléka szavazna a pártra, ami 2016 júniusa óta a legjobb eredmény, amit a Republikon mért.

A pártválasztók körében a Fidesz 50, a Jobbik 19, a DK 5, az LMP 3, az Együtt pedig 2 százalékon áll.

A Republikon Intézet értékelése szerint a választók pártpreferenciája az utóbbi évben nem változott meg jelentős mértékben. A legnagyobb ingadozás a kormánypárt támogatóinak arányában figyelhető meg, mely az év során 43 és 51 százalék között mozgott. A Fidesz támogatottsága májusban, illetve júliusban érte el a mélypontot jelentő 43 százalékot. Novemberbe jelentősen (7 százalékkal) csökkent azok aránya, akik támogatnák, hogy a Fidesz folytathassa a kormányzást.

A többi párt esetén kisebb a különbség a legjobb és legrosszabb eredmény között.

A Jobbik támogatóinak aránya 17 és 22 százalék, az MSZP támogatóinak aránya 15 és 20 százalék között mozgott, majd az év utolsó hónapjára mindkét párt támogatottsága a rá jellemző sáv közepére állt be.

Az év végére a DK eredménye stabilizálódott a leginkább: a párt támogatóinak aránya szeptember óta rendre 5 százalék a pártválasztók körében. 2016 során az LMP-re a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöb körüli ingadozás volt a jellemző, ezt az 5 százalékos támogatottságot csak júliusban tudta meghaladni a párt.

2016-ban tehát voltak kisebb-nagyobb ingadozások a pártpreferenciában, azonban az erőviszonyok összességében nem változtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik