Közélet

Itt a karácsony, kedves szervezetek kapnak milliárdokat

Jónak lenni ugye jó, ezért tízmilliárd forintot pumpál a kormány a civil szférába. Ennek egytizedét Kertész Imre emlékére költhetik el.

A karácsony inkább szól az adásról, mint a kapásról, így a kormány is meglep például pár civil szervezetet – szúrta ki az MNO a Magyar Közlönyben. Tízmilliárd forintot szórnak szét olyan civilek között, amik így vagy úgy, de a kormánypártokhoz kötődnek.

500 milliót kap az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, hogy egyszülős családokat támogató központot létesítsen a fővárosban. Elnökük Nagy Anna, az Orbán-kormány korábbi szóvivője.

30 millió forintot kap a parádés rövidítésű (Ficsak) Fiatal Családosok Klubja, amit a XI. kerület fideszes alpolgármestere, Király Nóra vezet. A pénzből a családok érdekvédelmét, társadalmi szerepének elismertetését elősegítő programokat szervezhetnek, az anyaságot népszerűsítő tevékenységeket végezhetnek.

80 milliós támogatás jut a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak mint támogatás. A civil szervezetek névjegyzéke szerint az alapítvány képviselője a fideszes országgyűlési képviselő, László Tamás. A honlap elavult, valószínűleg nem aktuális információi Hende Csaba volt honvédelmi minisztert kuratóriumi elnöknek nevezik meg, az általuk fenntartott Polgárok Háza ügyvezetőjeként pedig Kubatov Gábor Fidesz-alelnököt.

10 millió forinthoz juthat a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége. Ezt „a női érdekekkel foglalkozó civil szervezeteket segítő és közösségteremtő programok szervezésére, illetve a női szempontok közgondolkodásban történő erősítése érdekében” költhetik el. Alapítója és tiszteletbeli elnöke Ékes Ilona, a Fidesz korábbi képviselője.

A cikk szerint 1 milliárd forintot kap majd a Schmidt Máriához köthető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, hogy Kertész Imrének emléket álló központot létesítsenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik