Kegyelet - Miskolc - Virágos urnatemető
Közélet

Nem az egyház, a hozzátartozók döntenek szeretteik hamvairól

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 12. 09. 06:45

A vatikáni határozat csak javaslat a hívőknek – szögezte le a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.
Korábban a témában:

Korábban mi is beszámoltunk arról a vatikáni iránymutatásról, amely leszögezi, hogy a hívő katolikusok nem szórhatják szét, vagy nem tarthatják otthon a szeretteik hamvait. A Hittani Kongregáció határozata nagy port kavart, voltak, akik úgy vélték, hogy az egyház korlátozni akarja, hogyan gyászolhatja bárki a hozzátartozóit, ám erről természetesen nincs szó.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára csütörtöki sajtótájékoztatóján leszögezte: továbbra is a család dönti el, hová kerülnek az elhunyt hamvai, az egyház csak javasolni tudja a hozzátartozóknak, hogyan járjanak el. A katolikusok hisznek abban, hogy a halottak lelke az örökkévalóságba költözik, és imádsággal kapcsolatba lehet lépni velük – idézi a Magyar Idők Mohos Gábort.

Az imádságnak pedig kiemelt – bár nem kizárólagos – helye a megszentelt terület, legyen az köz- vagy urnatemető

– mondta a titkár, aki rámutatott, hogy az egyház továbbra is a holttest eltemetését tartja legjobbnak, mert az kifejezi a test feltámadásába vetett hitet és reményt, de engedélyezi a hamvasztást is. A hamvak szétszórása azonban azért nem szerencsés, mert ebben az esetben nem marad konkrét hely, ahol emlékezni lehet az elhunytra, illetve imádkozni érte.

Mohos kitért arra is, hogy az egyház tisztában van azzal, hogy van, akinek komoly anyagi teher a sírhely megváltása, így több urnatemetőben a rászorulók ellenszolgáltatás nélkül elhelyezhetik szeretteik hamvait.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. április 9.
Rendőrök és tiltakozók a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2017. április 9-én. Az Oktatási szabadságot csoport Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! címmel meghirdetett demonstrációja után többen a Parlament előtt maradtak. A demonstráción a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény április 4-i módosítása ellen tiltakoztak, amely szerintük ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését. Ezért arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az elfogadott törvényt.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.