Mezõhegyes, 2016. november 22.
A Mezõhegyesi Ménesbirtok Zrt. és a Mezõhegyesi Állami Ménes épülete Mezõhegyesen 2016. november 22-én. Ezen a napon sajtótájékoztatón jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, hogy a kormány november 8-ai döntése alapján több mint 2 milliárd forintért visszavásárolta a 2004-ben privatizált Mezõhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva, megalapította a mezõhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Közélet

Önti a pénzt a kormány a Mezőhegyesi Ménesbirtokba, mintha nem lenne holnap

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 12. 08. 06:57

Pedig a szakmabeliek szerint kiváló állapotú gazdaságról van szó, korszerű gépparkkal.
Korábban a témában:

15 milliárd forintot költ a kormány arra, hogy megszerezze és saját elképzelései szerint fejlessze a Mezőhegyesi Ménesbirtokot, amely egyáltalán nem szorult volna állami mankóra – írja a Figyelő. A korábban magántulajdonban lévő társaság tulajdonosainak 2,1 milliárd forintot fizettek ki.

Ezen felül a Mezőhegyes határában néhány hónapja kiadott földeket visszavette a kormány az új bérlőktől, akiknek most hektáronként 150 ezer forint bánatpénzt fizetnek.

A nyolcezer hektár után ez összesen 1,2 milliárd forintot jelent. Gőgös Zoltán szocialista képviselő arra mutatott rá, hogy sokan ezzel jól járnak: a fideszes Simonka György unokatestvére például 21 millió forint kárpótlást kap, de egy Mezőhegyestől 260 kilométerre lakó minisztériumi dolgozónak is jár bánatpénz.

Ezen felül is öntik a pénzt a gazdaságba: egy november 28-i kormánydöntéssel hatmilliárd forint átcsoportosítását rendelték el az idei költségvetésből a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. feltőkésítésére. A cég még decemberben egymilliárdos támogatást kap „működőképességének fenntartására”, emellett a kormány kétszer ötmilliárd forintos fejlesztést is tervez.

A Figyelő azt írja, hogy a szakmabeliek ezt szkeptikusan fogadják. Megszólaltatták a nagygazdaság egyik partnerét, aki azt mondta: évek óta nyereséges, kiváló állapotú cégről van szó, amelynek jó és korszerű gépparkja van.

A cégadatok szerint az elmúlt öt évben szépen alakult az árbevétel és a nyereség, a saját tőke is megduplázódott, meghaladta a négymilliárd forintot.

A társaság volt résztulajdonosa és vezérigazgatója, Kun Mihály nem akart nyilatkozni. A lapnak azt mondta: megállapodtak és elszámoltak, ő már nem a cég alkalmazottja.

Az LMP-s Sallai R. Benedek úgy vélte: Mezőhegyesen eddig piaci alapon működő rendszer volt, ebből csinálnak olyat, ami milliárdjaiba kerül az adófizetőknek. A képviselő törvényjavaslatot készített annak érdekében, hogy a közpénzen feltőkésített társaságot később ne lehessen a Fidesz holdudvarába tartozó vállalkozóknak kijátszani.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.