Közélet

Tőkés László szerint félrevezethette Orbánt „a romániai MSZP” elnöke

A magyar miniszterelnök csütörtökön Szatmárnémetiben kampányol az RMDSZ-nek, amit a Fidesz EP-képviselője élesen kritizált.

Vasárnap parlamenti választásokat tartanak Romániában, amelynek kapcsán – ahogy arról beszámoltunk – Tőkés László, aki jelenleg a Fidesz európai parlamenti képviselője, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, élesen bírálta a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget és Kövér Lászlót, a magyar Országgyűlés elnökét, amiért a párt szerinte korrupt Bihar megyei jelöltjei mellett korteskedett.

Csütörtökön Orbán Viktor Szatmárnémetibe látogat, hogy részt vegyen az RMDSZ kampányhajrájában. Mindezekkel kapcsolatban arról kérdeztük a volt királyhágómelléki református püspököt, hogy a megfogalmazott kritikája az RMDSZ egészére vonatkozik-e, illetve hogyan vélekedik a magyar miniszterelnök szerepvállalásáról.

Tőkés László sajtófőnöke, Dénes László válaszként a politikus szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóról kiadott közleményt küldte el. Ebből kiderül, hogy Tőkés elsősorban azt kifogásolja, hogy a magyarországi politikusok „óvatlanul és kritikátlanul” korteskednek egy szerinte nem teljes „magyar összefogás” mellett. Úgy véli:

az RMDSZ „a romániai MSZP”, amely bekebelezte a Magyar Polgári Pártot és kitaszította az Erdélyi Magyar Néppártot,

amely nem indul a választáson.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a bukaresti Colectiv klubban történt tűzeset nyomán kirobbant népharag az egész romániai politikai osztály és a „posztkommunista berendezkedés” azonnali leváltását követelte, ennek ellenére mégis a „többszörösen levizsgázott romániai politikai elit” készül újrázásra a választáson. Szerinte a „visszarendeződés” alól az RMDSZ sem kivétel – több képviselőt is említett, akikről úgy tartja, hogy jelölésük „a régi korrupt irányvonal túlélési szándékát” tanúsítja.

Tőkés szerdai nyilatkozatában bírálta, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arról akarja meggyőzni Orbán Viktort, hogy Erdélyben megvalósult a magyar összefogás. Szerinte ezzel szemben „nyílt titok”, hogy „az RMDSZ kampányfogásának és kommunikációs trükkjeinek köszönhetően felfuttatott Magyar Polgári Párt valójában nem is létezik, illetve árnyéklétét a háttérben munkálkodó Szász Jenő volt pártelnök befolyásának köszönheti”.

Az erdélyi Krónikának kedden adott interjúban úgy fogalmazott: azt feltételezi, hogy Kelemen „durván félrevezette” a magyar miniszterelnököt, mert „összefogásról legfeljebb olyan értelemben beszélhetünk, hogy egy a macska a farkával, és a boakígyó lenyelte az áldozatát, ezáltal egyesült vele”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik