Közélet

Keleti nyitás: felső szintű stratégiai tanácsülést tart tavasszal Magyarország és Törökország

Felső szintű stratégiai tanácsülést tart tavasszal Magyarország és Törökország, amelyen várhatóan aláírják az áfa-visszatérítések kölcsönös megkönnyítéséről, a tudományos-oktatási megállapodás kiterjesztéséről, valamint a könyvtárak és levéltárak közötti együttműködésről szóló magyar-török megállapodást - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminiszterei brüsszeli tanácskozásának második, befejező napján az MTI-nek nyilatkozva szerdán.  

Szijjártó Péter elmondta, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen megegyeztek arról, hogy február 22-re összehívják a magyar-török gazdasági vegyes bizottság következő ülését. Tavasszal pedig felső szintű stratégiai tanácskozást tartanak Ankarában a két ország miniszterelnökének részvételével, amelyen a kormányok legfontosabb tagjainak jelenlétében aláírják a megállapodásokat.

A miniszter elmondta, Törökország hálás a Fővárosi Vízművek segítségéért, amely a szír menekültek számára létrehozott egyik menekülttábornak víztisztító rendszert adományozott. Az eszközzel 50 ezer ember számára tudnak mintegy 100 köbméternyi tiszta ivóvizet előállítani naponta.

Az atom összeköt

Szijjártó Péter arról tájékoztatott, hogy a két ország megerősítette megállapodását a nukleáris energia területén való oktatási és képzési együttműködésben. Törökországban két atomerőmű építése kezdődött meg, egyik orosz, a másik japán technológiával és részvétellel. Mivel Törökországban ez lesz az első nukleáris erőmű, Ankara számít Magyarország együttműködésére a mérnökök képzése terén – közölte a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta, Törökország továbbra is úgy kezeli a migráció kérdését, hogy a vízummentesség, a visszafogadási megállapodás és a migrációs egyezmény maradék részleteinek egyszerre kell teljesülniük. Véleménye szerint “óriási hiba volt” az Európai Bizottság részéről, hogy ezt a képzetet keltette, hiszen világossá kellet volna tenni, hogy az egyezményekben foglaltakat külön-külön kell végrehajtani.

Az unió hitegető politikája tragikus következményekkel járhat, hiszen az unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodásban foglaltak betartása alapvetően határozza meg Európa biztonságát

– húzta alá.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, Magyarország támogatja az Európai Unió és Azerbajdzsán között tervezett stratégiai partnerségi megállapodás létrejöttét. Véleménye szerint ez azért fontos, mert a kaukázusi ország az Európai Unió energiabiztonságában fog jelentős szerepet betölteni a déli gázfolyosó megépülő vezetékei által. A megállapodást hamarosan megköthetik, ami nagymértékben köszönhető a közép-európai, köztük a magyar támogatásnak – húzta alá Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik