Közélet

Rogán Antal miniszter úr figyelmébe: a magyar nyomor 50 árnyalata

gyermekszegenyseg(1)(960x640).jpg (szegénység, gyermekszegénység, )
gyermekszegenyseg(1)(960x640).jpg (szegénység, gyermekszegénység, )

Találtunk egy szívszorító blogbejegyzést, amelyet szeretnénk Rogán Antal miniszter úr figyelmébe ajánlani. A “10 nap a fizetésig” című poszt szerzője egy vidéken élő édesanya, aki leírja, hogy hogyan nem jön ki a fizetéséből, és milyen spórolási trükkjei vannak, hogy családja túlélje a következő hónapot.

A családanya úgy indít, hogy leül a konyhaasztalhoz és konstatálja: a hónap végén összesen 12 ezer forintja maradt a fizetéséből. Ennek kéne kitartania még tíz napig. Elméletben ez még rendben lenne, de lássuk, hogy a gyakorlatban miért nem jön össze.

  • El kell jutnia a munkába
  • Ennie kell a családjának
  • Írószert kell vennie az iskolás gyermekének
  • Be kell fizetnie a számlákat
  • Harisnyát szeretne venni magának

Néhány idézet az írásból

“A munkahelyemre nem jár busz. Nincs tömegközlekedés. Valami van ugyan, de a lakóhelyemről megközelíthetetlen a hely. Talán több órával, több átszállással meg tudnám oldani. Furcsa paradoxon, hogy autóval a legolcsóbb. 3 ezer forint 5 napra. Marad 9 ezer forint.”

“Nézem a lakást, nézem a kamrát. Most ebből kell kihoznom valamit. Nem áll hegyekben a ruha itthon, mosni kell. A gyereknek van 3 nadrágja, abba jár. Én nem tudom mit csinálok rosszul, de mindig hónap végére fogy el a mosószer és az öblítő. Tesco mosógélt használok, ez 655 ft és az öblítő 579 ft hozzá.”

“A gyerek elhasználta a színes ceruzát. Hát ő az, akin biztosan nem spórolok. Háromszögletes (könnyebb fogni mint a hagyományosat, most tanul írni ez az én dilim, mint minden anyának én is neki a legjobbat), ez 1500 ft egy csomaggal.”

“A tipikus ételünk: bundás kenyér paradicsommal. Na, ahhoz kell 10 tojás, meg egy kenyér. 400 ft a tojás, szép sárga jó nagy, nem bolti, itt helyben veszem a faluban. Plusz a kenyér. 200 ft. Plusz a paradicsom. Az is 400 ft lesz, de legalább marad belőle.”

“És már megint nincs egy nyomorult nylon harisnyám. Elfogy. Kiszakad. Na ebből 1 doboz tesco gazdaságos krepp 2000 ft 6 db van benne ez elég általában 2 hétre. Kell narancs és banán. Meg alma. Sokba kerül.”

“Bérből és fizetésből 10 éve el tudtunk menni egy 1 hetes nyaralásra nyáron. De mi 8 éve nem voltunk nyaralni.”

“Most 2 havi gáz nincs befizetve, de akkor is fogok venni narancsot, és nem fog érdekelni ha egyszerre tömi magába a gyerek az egészet. 10-e után majd be lesz fizetve az elmaradt 2 havi, és majd jön a víz vagy a villany számla tologatása”.

Aki ennyit keres, ennyit is ér

Figyelemreméltó, hogy az édesanya önmagát a folyamatosan lecsúszó középosztályba sorolja. Szerinte az ő esetük nem egyedi, százezrek élnek így az országban. A barátai többsége már külföldre ment. Szerinte ez nem élet, hanem nyomor, de ők még tartják magukat. Megállapítja, hogy a családja egészséges, de mi van azokkal, akik megbetegszenek. Ha netán novemberben a gyereke meglát egy doboz epret a zöldségesnél csak rápillant és már a szemét azonnal veszi le róla. Gyűlölöm az érzést, hogy nem tudom neki megvenni, fogalmaz.

Nem tudja, melyik politikus volt az, amelyik kitalálta hogy 47 ezer forintból meg lehet élni. Vagy azt, hogy 28 ezerből meg lehet élni. Ez egy elmebaj. 

És akkor tételezzük fel csak egy pillanatra hogy egyáltalán lenne munka, írja. Az előbb ment oda lekapcsolni a fűtést, hisz egyedül van itthon itthon, majd felvesz még egy kardigánt, miatta nem kell hogy menjen. Majd ha a gyerekkel hazajön, akkor bekapcsolom újra és feltekerem 20 fokra, írja.

A polgári kormány értékrendje

Cikkünk elején azt írtuk: Rogán Antal miniszter úrnak ajánljuk az írást. Bár ajánlhattuk volna Balog Zoltán miniszter úrnak is. Mégis azért ajánljuk Rogán Antalnak, mert szeretnénk emlékeztetni arra, hogy egykoron egyszerű parasztgyerekként helikopterezett a Fidesz első soraiba, így ismernie kellene a mai magyar realitást, amit úgy tűnik már elfelejtett.

Szerintünk kínos, hogy miközben százezrek nyomorognak az országban, a miniszter úr úgy látványosan urizál. Véleményünk szerint a havi 1,7 milliós képviselői fizetéséből nem tudná finanszírozni a luxuséletmódját, és a felhalmozott vagyonának fenntartását. Néhány csemege a képviselő út életéből:

Orbán Viktor szerint mindez simán összefér a polgári kormány értékrendjével. Szerinte, aki Rogánt támadja, az őt támadja, és minden egyes támadással csak Rogán pozíciója erősödik. 

A középosztály fuldoklik

A mai magyar valóság viszont az, amit az édesanya ír: a középosztály fuldoklik. Fojtogató szorítás alatt van. Akik lecsúsztak, azokkal már elbánt a rendszer, velük már nincs gond, halálra vannak ítélve. Lassú keserves sorvasztó fájdalmas halálra.

Ahogy az anyuka fogalmaz:

Most jössz te, és én. Most minket zsigerelnek ki. Elveszik a gyerekemtől a gyümölcsöt, a paradicsomot, a meleget, a szép tiszta ruhát, a villanyt, a meleg vizet. Anya vagyok. Nem fogom hagyni! Ahogy anyák milliói nem hagyják!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik