EU-csúcs Brüsszelben - Orbán Viktor
Közélet

A PISA-teszten Orbán is megbukott

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 12. 06. 15:28

A DK a kormányfőt okolja a magyar diákok átlag alatti teljesítménye miatt.

Mint korábban megírtuk, romlott a magyar diákok teljesítménye az utóbbi években, a szövegértés és a természettudományok területén gyengébb, matematikában pedig ugyanolyan eredményeket értek el a tanulók, mint 2012-ben. Ez derült ki az iskolások képességeit összegző, nemzetközi teljesítménymérési program (PISA) 2015-ös felméréséből. Bár az Oktatási Hivatal talált magyarázatot, a Demokratikus Koalíció szerint maga a miniszterelnök a felelős a diákok romló teljesítményéért.

Az új PISA jelentés katasztrofális eredménye világosan mutatja, hogy a magyar kormány tudatosan teszi tönkre a közoktatás rendszerét.

A magyar diákok nagyon nagy része nem rendelkezik a sikeres munkavállaláshoz szükséges alapvető képességekkel, szövegértési, matematikai és természettudományos kompetenciákkal, nem képes megfelelően használni a számítógépet. Aggasztó, hogy Magyarországon rendkívül nagy a különbség a különböző szociális hátterű tanulók eredményei között. Aki szegény családba születik, az az oktatással sem kap lehetőséget a felemelkedésre – emlékeztetett Niedermüller Péter, a párt EP-képviselője és alelnöke.

Ez a szomorú helyzet az Orbán-kormány oktatáspolitikájának egyenes következménye. Az oktatás szabadságának elvétele, forrásainak elvonása, a kompetencia alapú programok leállítása, a hátrányos helyzetű diákok támogatásának megszüntetése, a szegregáció támogatása, a pedagógusok jogos követelésének semmibevétele, a merev, kizárólag az ismeretekre koncentráló tantervi szabályozás okozza ezt a gyors romlást.

Az ellenzéki politikus szerint mindez nemcsak az oktatásirányítás folyton cserélődő, alkalmatlan vezetőinek felelőssége, hanem Orbán Viktor miniszterelnöké is, aki személyesen hozta meg az oktatáspolitika legfontosabb döntéseit. A DK alelnöke szerint csak az Orbán-rendszer bukása után lehet a szakma képviselővel közösen megoldást találni az oktatás égető problémáira.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.