Közélet

160 milliárdból nyugdíj járhatna a férfiaknak is 40 év munka után – videó

A Jobbik szerint ennyiből megteremthető lenne az esélyegyenlőség.

Mint korábban megírtuk, a nemek közti egyenlőség, a társadalmi igazságosság a Jobbik szerint megköveteli egy, a „Nők 40″-hez hasonló „Férfiak 40” program bevezetését.  A párt szerint bevezethető, gogy a férfiak 40 év munkaviszony után nyugdíjba menjenek.

Sneider Tamás, az ellenzéki párt és az Országgyűlés alelnöke közölte: míg a nők munkaviszonyába beleszámít a gyesen, gyeden töltött idő, a gyermekükkel otthonmaradó férfiak nem kapják meg ezt a lehetőséget.

A jobbikos politikus szerint a férfiak korkedvezményes nyugdíjazása 160 milliárd forint kiadást jelentene a költségvetésnek. Az intézkedést fokozatosan, négy év alatt valósítanák meg. Első évben 35-40 milliárd forintos költséggel számolnak. Erre a szociális hozzájárulási adó bevételtöbblete adna fedezetet.

Egy felmérés szerint a rendszer átalakítását a társadalom 76 százaléka támogatja. A parlament a Jobbik kezdeményezésére kedden tart vitát a témában, miután a párt összegyűjtötte az aláírásokat ehhez. Sneider parlamenti irományában korábban emlékeztetett rá, hogy pártja mindig fontosnak tartotta a szépkorúak megbecsülését.

Egy élet munkája után fontos, hogy az ember meg tudjon pihenni, és élvezhesse a nyugdíjas éveket. Sajnos hazánkban ez egyre kevesebbeknek adatik meg.

A negyven év munkaviszonnyal rendelkező nők 2011 óta nyugdíjba vonulhatnak. A Jobbik ugyan nem értett egyet azzal, mi számít be a 40 évbe, mert sok nő így nem tudott élni a lehetőséggel, de a program bevezetése mellett szóló érvek megállják a helyüket a férfiaknál is.

A Jobbik alelnökét kérdezték arról az ásotthalmi rendeletről, amely megtiltja egyebek mellett a mecset- és minaretépítést, a müezzin működését és minden olyan propagandát, ami nem a férfi és nő kapcsolatán alapuló házasságot jeleníti meg.

Az alelnök szerint az ügy megítélése eltérő a párton belül, arról nem volt előzetes egyeztetés. Ő jelzésértékűnek tartja a szabályozást, egyfajta felkiáltójelnek arra, hogy milyen veszély fenyegeti a kontinenst. Szerinte nem árt ilyeneket küldeni Nyugat-Európa és mások számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik