Közélet

Nem tűnt fel a gyöngyöspatai iskola igazgatójának, hogy vannak tisztán cigány osztályok

Gyongyospatai-romak(960x640)(1).jpg (gyöngyöspata, romák)
Gyongyospatai-romak(960x640)(1).jpg (gyöngyöspata, romák)

Kémiaórán interneteztek, nyolcadikban a negyedikes magyar tankönyvből tanították őket, van, aki 14 éves korában még se írni, se olvasni nem tud. Ők azok a gyöngyöspatai cigány gyerekek, akiket jogellenesen szegregált a helyi általános iskola, és akik ezért kártérítési pert indítottak, írja az Abcúg riportja.

Ez a különválasztás szerintük lelki sérüléseket és tudáshiányt okozott.

A szülők szerint a cigányoknak nem tartottak informatikaórát, hetedikben tanították nekik a szorzótáblát, nem vitték őket osztálykirándulásra, nem mehettek be az uszodába, a farsangi bálról is kitiltották őket, leckét sosem kaptak, nem használhatták a nem cigány gyerekek termei közelében lévő WC-t. 

Egy volt pedagógusa, egy takarítónő és az igazgató is visszautasította ezeket a vádakat, az esélye mindenkinek megvolt,

a teljesen cigány osztályok pedig a véletlennek köszönhetően alakultak ki.

P. Erzsébet idén novemberben ment nyugdíjba. 39 évig tanított a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában. Azt mondta, amikor 1977-ben az iskolába került, akkor még a cigány és a nem cigány gyerekek egy osztályba jártak, idővel azonban egyre több diáknak lett papírja a tanulási nehézségről, így a vegyes osztályok kezdtek felbomlani.

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola egyik korábbi tanára azt mondta,

azok a cigány gyerekek, akik az én osztályomba jártak, jóval több oktatást kaptak, mint akik az integrált osztályban a leghátsó sorban ültek.

Szerinte a gyerekeket azért nem vitték osztálykirándulásra, mert a szülőknek erre nem volt pénze. A mögött pedig, hogy valaki a vegyes A osztályba, vagy a tisztán cigány B osztályba került, szerinte nem állt semmilyen rasszista indíték, sokkal inkább a jó szándék, hogy mindenki személyre szabott oktatást kaphasson.

Arról, hogy az iskolai rendezvényekre nem mehettek cigányok azt mondta, valóban volt egy-két gyerek, akik nem jöhettek el, de ők a magatartásuk miatt, és nem azért, mert cigányok voltak. Azt is hozzátette, hogy nagyon megviseli az iskola ellen folyó per, taposóaknán járáshoz hasonlította az azóta kialakult helyzetet.

A múltkor aláhúztam az egyik diákom dolgozatában a hibákat. Erre megkaptam, hogy irigylem tőle az ötmillió forintot”

– mondta.

Molnár Károly 2006-tól igazgatója az iskolának, de tanárként és igazgatóhelyettesként már jóval régebb óta tanít Gyöngyöspatán. Azt mondta: nem az alapján osztották be a gyerekeket az A vagy a B osztályba, hogy cigányok voltak vagy nem cigányok, ezt az döntötte el, hogy ki mikor íratta be a gyerekét. Megjegyezte, hogy a most perelő gyerekek nagy részét szüleik annak idején csak jegyzői nyomásra voltak hajlandóak beíratni.

Az igazgató azt állította, hogy nekik semmi információjuk nem volt a gyerekek etnikai hovatartozásáról, nem tudták, hogy ki a cigány, és ki nem.

Véletlenszerűen alakultak ki a tisztán cigány osztályok

– mondta. Nem is tűnt fel neki, hogy vannak az iskolában szegregált osztályok. Szerinte mindenkinek megvolt a lehetősége arra, hogy képességeit kibontakoztassa.

Az egyik felperes diák egy korábbi tárgyaláson azt mondta, hogy nyolcadikban a negyedikes magyar könyvből tanította őket a tanár. Ezt az igazgató szerint a szülők értelmezték félre, hiszen az nem egy negyedikes tankönyv volt, hanem egy tankönyvsorozat negyedik része.

Az igazgatót olyan vádak is érték, hogy egy gyereket a nyakánál fogva nyomta fel a falra, a rendőrség látleletet is vett, a nyomozást azonban megszüntették.

Azt a Kúria már tavaly márciusban kimondta, hogy a gyöngyöspatai általános iskola roma diákjait jogellenesen különítették el nem roma társaiktól, a szegregáció miatt alacsonyabb minőségű oktatás kaptak. A mostani pert azért indította az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek, hogy az érintett gyerekek kapjanak kártérítést az iskolától, az önkormányzattól és a Kliktől. Tanulónként minden szegregált osztályban töltött tanév után 500 ezer forintot kérnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik