Közélet

Választási nyugdíjmatek-verseny: ki, mit ígér?

A Fidesz egyetlen perc alatt ráígért az MSZP-re.

Az MTI szerdán 11 óra 55 perckor adta közre anyagát az új idősügyi stratégiáról és a fenntartható nyugdíjrendszerről rendezett budapesti konferenciáról. A tanácskozáson az MSZP elnöke arról beszélt, hogy a kiszolgáltatottság helyett biztonságot, a szegénység helyett büszkeséget kell nyújtani a nyugdíjasoknak.

Molnár Gyula közölte: szeretnék bebizonyítani, hogy a szocialista politika egyik alappillére az aktív, intenzív foglalkozás a 2,7 millió nyugdíjassal. Ők teszik ki ugyanis a társadalom csaknem egyharmadát, de ellátásukra, ügyeikre csak minden tízedik forintot fordítjuk. Ebből következik, hogy nem megfelelő, amit a nyugdíjakkal és a nyugdíjsokkal történik.

A pártelnök szerint újra kell építeni a fenntartható nyugdíjrendszert, változtatni kell azon, hogy a nyugdíjemelés mértékét az inflációhoz kötik. Vissza kell térni a vegyes rendszerhez, azt kell használni, ami adott évben a nyugdíjasoknak kedvező. Növelni kell a nyugdíjak, a közgyógyellátás forrását, lehetővé  kell áttérni, hogy ha valaki korábban el akar mennyi nyugdíjba, megtehesse. Ennek a feltételeit pontosan kell rögzíteni.

Új kárpótlási törvény kell

Az “urizáló politikával szemben” partnernek kell tekinteni a társadalmat, a civil szervezeteket és indokolt lenne az Idősügyi Tanács visszaállítása. Visszataszítónak nevezte, hogy “állandóan felülvizsgálják” a jogosultságokat, ha azt valaki egyszer megszerezte, “nem lehet állandóan vegzálni”. A megalázó szociális temetést megszüntetné, a kérdést szociális segéllyel rendezné.

A pártelnök kitért arra is, hogy a nyugdíjasoknak szeretnék megteremteni az “új típusú aktivitás lehetőségét” is. Szerinte a kormány az államadósságra hivatkozva “ellopott háromezer milliárd forintot a nyugdíjkasszából”, ezért a következő kormánynak foglalkoznia kell azzal, hogy a jelenlegi rezsim veszteseit kárpótolja. Mint mondta, lesz új kárpótlási törvény, ez pedig az Orbán-rendszer kárvallottjainak a kárpótlását fogja rendezni.

Az MTI szerdán 11 óra 56 perckor közölte, hogy a Fidesz szerint a

szocialisták mindig csak kihasználták, becsapták és elszegényítették a nyugdíjasokat, a nyugdíjrendszert pedig az összeomlás szélére sodorták.

A kormánypárt így reagált – mint látszik, egyetlen perc alatt – Molnár Gyula kijelentéseire. A Fidesz felidézte, hogy a szocialisták kormányzásuk alatt elvettek egyhavi nyugdíjat és hagyták elértéktelenedni is azt. Megígérték, hogy nem lesz gázáremelés, aztán háromszorosára emelték a gáz árát, áfa-csökkentést is ígértek, aztán duplájára emelték az élelmiszerek áfáját. Emellett még havi 16 ezer forintos nyugdíjadót, vizitdíjat és kórházi napidíjat akartak bevezetni.

A polgári kormány megbecsüli az időseket; 2010 óta garantált a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése, az inflációkövető nyugdíjemelés. 2011-2015 között a nyugdíjak átlagosan több mint 21 százalékkal nőttek, és a tartósan alacsony inflációnak köszönhetően a vásárlóerejük 8,6 százalékkal javult – ez több mint egy havi nyugdíj összege.

A Fidesz kitért arra is, hogy jövőre is garantálják a nyugdíjak értékének megőrzését. A keddi bérmegállapodásban foglalt jelentős béremelések lehetőséget adnak arra is, hogy a nyugdíjak is növekedjenek. A nyugdíjasok megélhetését emellett rezsicsökkentéssel, ingyenes tüzelőanyag-programmal és a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentésével is segítik. Mint írták, idén már olcsóbb a sertéshús, jövőre pedig a friss tej, a tojás és a baromfihús áfája is csökken, így a nyugdíjasok további több tízezer forintot spórolhatnak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik