Közélet

Áderhez fordul Vona Gábor az alaptörvény-módosítás miatt

Azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy segítsen kimozdítani az ügyet a patthelyzetből.

Országjárása orosházi állomásán tartott sajtótájékoztatót a Jobbik elnöke az alaptörvény-módosítás és a letelepedési kötvény témakörében. Vona Gábor szerint a vita zátonyra futott: Orbán Viktor nem volt hajlandó eltörölni a kötvényt, a Jobbik ezért nem szavazta meg a miniszterelnök által beterjesztett alaptörvény-módosítást, ami a kormánypártok szándéka szerint a kötelező betelepítést akadályozná meg.

Vona azt mondta: a Jobbik is szeretné, ha módosítanák az alaptörvényt, ezért szóról szóra beterjesztették azt a javaslatot, amit Orbán Viktor, egyetlen mondattal kiegészítve, ami a letelepedési kötvényt alkotmányellenessé tenné. A KDNP-s Rubovszky György vezette igazságügyi bizottság azonban napirendre sem vette a Jobbik javaslatát. Ebből a pártelnök arra következtet, hogy a kormánypártoknak nem is olyan fontos ez a módosítás, mint ahogy azt hangoztatták.

A sajtótájékoztatón Vona Gábor közölte: a köztársasági elnökhöz fordul, levelet küldött Áder Jánosnak, melyben azt kéri tőle, hogy avatkozzon be, mozdítsa ki a kérdést a patthelyzetből. Hozzátette: amióta Áder hivatalba lépett, egyetlen alkalommal találkoztak, úgy érzi, a mostani helyzet alkalmat ad a második találkozóra is.

A pártelnök kijelentette: konkrét javaslata van a köztársasági elnök számára, de nem árulta el, mi az, azt mondta, ezt először Áder Jánossal szeretné megbeszélni, és nem a sajtón keresztül üzenné meg.

Újságírói kérdésre egyébként azt is elmondta: a találkozón nem szeretné szóba hozni a köztársasági elnök állítólagos, és hivatalosan cáfolt rokoni kapcsolatát a bőnyi rendőrgyilkossággal meggyanúsított Győrkös Istvánnal. Vona szerint ez a kérdés más lapra tartozik, kizárólag az alaptörvény-módosítással kapcsolatban fordul Áderhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik