Közélet

Egy halott nyert pert a magyar állam ellen

strasbourgi-birosag(430x286).jpg (strasbourgi bíróság, emberi jogok európai bírósága, )
strasbourgi-birosag(430x286).jpg (strasbourgi bíróság, emberi jogok európai bírósága, )
Elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi emberi jogi bíróság Erményi Lajos ügyében.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden kimondta, hogy a magyar hatóságok megsértették Erményi Lajosnak, a Legfelsőbb Bíróság néhai elnökhelyettesének a magánélet tiszteletben tartásához fűződő jogát azzal, hogy a törvény erejénél fogva idő előtt elmozdították állásából. A tavaly elhunyt Erményi Lajost 2009 novemberében nevezték ki hat évre a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesévé. Megbízatása 2012 januárjában – csaknem négy évvel mandátumának lejárta előtt – a törvény erejénél fogva megszűnt, mivel az új Alaptörvény hatályba lépésével a Legfelsőbb Bíróság megszűnt, annak helyébe a Kúria lépett.

A reform keretében, a hatáskörök változása miatt – a kormány igazságügyi reformjait bíráló – Baka András akkori főbíró megbízatása is megszűnt, aki emiatt az EJEB-hez fordult, amely néhány hónappal ezelőtt jogerős ítéletében megállapította, hogy ezáltal emberi jogi jogsérelem érte Baka Andrást. A volt elnökhelyettes, aki ezután még hat hónapig, a bírák kötelező nyugdíjazásának 70 évről 62 évre csökkentése nyomán történő “kényszernyugdíjazásáig” a Kúrián dolgozott, alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, de a testület elutasította a beadványát, mondván, hogy a bírósági szervezetrendszer teljes körű átalakítása kellő indokul szolgált a korábbi vezetői megbízatás határidő előtti törvényi megszüntetéséhez.

Erményi Lajos ezt követően a strasbourgi székhelyű bírósághoz fordult, beadványában felpanaszolva, hogy idő előtti elmozdításával romba dőlt a karrierje, illetve sérült a jó hírneve, ahogyan a társadalmi, szakmai kapcsolatai is. Elsőfokú ítéletében a strasbourgi bíróság kimondta, az eljárással a magyar hatóságok megsértették az emberi jogok európai egyezményének a magánélet tiszteletben tartásához fűződő jogról szóló 8. cikkét. Az ítélet szerint a magyar államnak összesen 25 ezer euró (mintegy 7,7 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a panaszos örököseinek.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni akkor, ha a panaszos minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik