Közélet

Szégyenlistán szerepel Áder kertésze

áder jános (Array)
áder jános (Array)

Kruchió László egyéni vállalkozóval 2013 áprilisában kötött először szerződést Áder János hivatala, írja a Bors. A Sándor-palota kertészeti munkáira 3 409 000 forintot, protokollvirágdíszekre , 3 429 000 forintot fizettek ki neki.

További 8,7 millió forintot kapott virágdíszekért 2014 december végéig, illetve még abban az évben 1,2 milliót kertészeti munkákra. Korábbi megbízásoknak nincs nyoma, de Kruchió egy 2011-es kecskeméti főiskolai előadáson is úgy mutatkozott be, mint az elnöki hivatal formatervezője.

Mindezek ellenére a kertész idén szerepel az adóhatóság szégyenlistáján, tízmillió forint feletti adótartozása van legalább három hónapja.

A Pest Megyei Kormányhivatal 2014-es árverési hirdetménye szerint pedig 33,1 milliós adótartozása volt.

2015-től így már nem vele, hanem a Kruchió Design Kft.-val szerződött Áder hivatala. Azonban a kétfős cég egyetlen tulajdonosa és tisztségviselője a cégjegyzék szerint Kruchió Lászlóné. Abban az évben 14,9 milliót fizettek neki, virágbeszerzésre, dekorációra és kertrendezésre.

A cég teljes árbevétele akkor 24,9 millió volt két és fél milliós veszteség mellett. Az év végén négymilliós szerződést kötöttek a céggel, ami 2017 végén jár le.

A cég közben idén szeptemberben 25 napig volt NAV-végrehajtás alatt.

A Bors kereste a KEH-t az üggyel kapcsolatban, de nem kaptak választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik