Közélet

Nem támogatják a kémiai kasztrációt a kormánypártok és az LMP

A DK annak ellenére foglalkozna a parlamentben a kérdéssel, hogy októberben bojkottot hirdettek.

Kötelezővé tenné a kémiai kasztrációt a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények visszaeső elkövetőivel szemben a Jobbik. A javaslat szerint az első alkalommal elmarasztaltak önként vethetnék magukat alá az eljárásnak.

A Fidesz és a KDNP nem támogatja a javaslatot. Hollik István a Magyar Időknek azt mondta, több alkalommal szigorították a büntető törvénykönyvet, és úgy ítélik meg, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet megfelelő erőt ad az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetői ellenében.

Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos úgy nyilatkozott a kormánypárti lapnak, hogy ennek a problémának nem a kasztrálás a világban elfogadott megoldása. Szerinte a javaslat a Jobbik szavazótáborának felheccelését szolgálja.

Az MSZP nem nyilvánított véleményt, mondván, nem látták a Jobbik törvényjavaslatának szövegét, a DK elnökségi tagja, Varjú László pedig azt mondta, „ez komoly kérdés, biztos, hogy foglalkozunk vele a holnapi parlamenti napon”. Varjú ezt annak ellenére nyilatkozta, hogy a párt tagjai októberben bejelentették: nem vesznek részt az üléseken és a bizottsági munkában, kizárólag a kétharmados szavazásokra mennek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik