Közélet

Pecsenyekacsát vettek Pharaon pénzéből a seregélyesieknek

A világszerte körözött üzletember cégét az önkormányzat hívta meg a szüreti mulatságra.

A részben állami tulajdonú Mollal üzletelt és a külügyminisztérium cégével is közös vállalkozást alapított a világszerte körözött Ghaith Pharaon, aki két éve tűnt fel Magyarországon. Az RTL Házon kívül című műsora próbálta feltárni a szaúdi üzletember tevékenységét.

Urfi Péter, a Magyar Narancs újságírója arról beszélt a műsorban, hogy Pharaon a rijádi királyi udvarban nőtt fel a hercegekkel együtt, apja a szaúdi király orvosa és bizalmasa volt. Felnőttkorában Ghaith Pharaon fényűző életet élt, kolumbiai drogbárókkal és Carter amerikai elnökkel is kapcsolatba került.

Övé volt a harmadik világ legnagyobb bankja a ’70-es évektől húsz éven át, amely sötét üzletekbe, fegyverkereskedelembe és pénzmosásba is beszállt. Amikor a bank tönkrement, egymillió kisbefektető vagyona veszett oda. Éveken át vizsgálódott az amerikai szenátus, több államban vád alá helyezték Pharaont, 1992-ben pedig nemzetközi körözést adtak ki ellene, ami azóta is érvényben van.

A műsorban elhangzott:

amikor Pharaon megérkezett egy országba, rögtön felvette a kapcsolatot a politikai vezetőkkel.

Adakozott az alapítványaiknak, beszállt pénzzel a cégeikbe, cserébe azt várta, hogy a hatóságok nézzenek félre. Magyarországra 2014-ben jutott el, ekkor kért vízumot és ekkor jött létre első magyarországi cége. Ingatlanokat is vettek cégei, például a miniszterelnök Cinege utcai házának szomszédjában.

Eddig egyetlen alkalommal tűnt fel nyilvánosan Magyarországon: a seregélyesi szüreti mulatságon fotózták le tavaly. A Fejér megyei település polgármestere, Horváth Sándor azt mondta az RTL-nek: nem tudja, hogyan került Pharaon a rendezvényre. A cégét valóban meghívták, miután megvették az évek óta üresen álló seregélyesi kastélyt.

Pharaon az ügyvédjével, valamint a jordán tiszteletbeli konzullal érkezett. Sok jel utal arra, hogy a konzul szervezi Pharaon magyarországi üzleteit, a legfontosabb, hogy a cégek egy ideig a konzulátusra voltak bejegyezve.

A polgármester elmondta: támogatást is kapott a település.

Mivel Pharaon ügyvédje jól érezte magát, adott az önkormányzatnak hárommillió forintot.

A képviselő-testület arról határozott, hogy a pénzből minden családnak vesznek egy pecsenyekacsát karácsonyra.

A kastélyban viszont azóta sem kezdődött meg a felújítás, és már telefonon sem lehet elérni az ügyvédet, aki Pharaon cégének ügyvezetője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik