Közélet

Pecsenyekacsát vettek Pharaon pénzéből a seregélyesieknek

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 11. 17. 09:30

A világszerte körözött üzletember cégét az önkormányzat hívta meg a szüreti mulatságra.
Korábban a témában:

A részben állami tulajdonú Mollal üzletelt és a külügyminisztérium cégével is közös vállalkozást alapított a világszerte körözött Ghaith Pharaon, aki két éve tűnt fel Magyarországon. Az RTL Házon kívül című műsora próbálta feltárni a szaúdi üzletember tevékenységét.

Urfi Péter, a Magyar Narancs újságírója arról beszélt a műsorban, hogy Pharaon a rijádi királyi udvarban nőtt fel a hercegekkel együtt, apja a szaúdi király orvosa és bizalmasa volt. Felnőttkorában Ghaith Pharaon fényűző életet élt, kolumbiai drogbárókkal és Carter amerikai elnökkel is kapcsolatba került.

Övé volt a harmadik világ legnagyobb bankja a ’70-es évektől húsz éven át, amely sötét üzletekbe, fegyverkereskedelembe és pénzmosásba is beszállt. Amikor a bank tönkrement, egymillió kisbefektető vagyona veszett oda. Éveken át vizsgálódott az amerikai szenátus, több államban vád alá helyezték Pharaont, 1992-ben pedig nemzetközi körözést adtak ki ellene, ami azóta is érvényben van.

A műsorban elhangzott:

amikor Pharaon megérkezett egy országba, rögtön felvette a kapcsolatot a politikai vezetőkkel.

Adakozott az alapítványaiknak, beszállt pénzzel a cégeikbe, cserébe azt várta, hogy a hatóságok nézzenek félre. Magyarországra 2014-ben jutott el, ekkor kért vízumot és ekkor jött létre első magyarországi cége. Ingatlanokat is vettek cégei, például a miniszterelnök Cinege utcai házának szomszédjában.

Eddig egyetlen alkalommal tűnt fel nyilvánosan Magyarországon: a seregélyesi szüreti mulatságon fotózták le tavaly. A Fejér megyei település polgármestere, Horváth Sándor azt mondta az RTL-nek: nem tudja, hogyan került Pharaon a rendezvényre. A cégét valóban meghívták, miután megvették az évek óta üresen álló seregélyesi kastélyt.

Pharaon az ügyvédjével, valamint a jordán tiszteletbeli konzullal érkezett. Sok jel utal arra, hogy a konzul szervezi Pharaon magyarországi üzleteit, a legfontosabb, hogy a cégek egy ideig a konzulátusra voltak bejegyezve.

A polgármester elmondta: támogatást is kapott a település.

Mivel Pharaon ügyvédje jól érezte magát, adott az önkormányzatnak hárommillió forintot.

A képviselő-testület arról határozott, hogy a pénzből minden családnak vesznek egy pecsenyekacsát karácsonyra.

A kastélyban viszont azóta sem kezdődött meg a felújítás, és már telefonon sem lehet elérni az ügyvédet, aki Pharaon cégének ügyvezetője is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.