Közélet

Milliárdokat ad a kormány a kórházak adósságának rendezésére

Hatékonyságnövelő programokkal is pályázhatnak az egészségügyi intézmények.

45 milliárd forintot kapnak a kórházak adósságrendezésre – ezt az egészségügyért felelős államtitkár jelentette be csütörtökön.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: a pénzt a 30 napon túli beszállítói tartozások rendezésére fordíthatják az intézmények. Ezen felül 15 milliárd forintra pályázhatnak a működés hatékonyságát növelő programokkal, és 10 milliárddal emelik a gyógyító-megelőző kasszát.

Szeptember végén épp 45 milliárd forint volt a 30 napon túl lejárt adósságállomány.

A hatékonyságnövelést célzó pályázatokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fogja rangsorolni, a döntést a miniszter hozza meg. Akiknek befogadták a pályázatát, azokkal az egészségbiztosító újabb támogatási szerződést köt.

A központ főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a 15 milliárdos pályázatnál nem lesz megkötés, hogy az intézmény energetikai korszerűsítéssel, betegút-átszervezéssel vagy háttérfunkciók gazdaságossá tételével pályázik-e.

Az államtitkár elmondta: a lejárt szállítói tartozások kiegyenlítésére szolgáló pénzt legkésőbb november 30-án utalják, a pályázatokról pedig december 9-én dönt a miniszter, és a pénzt még karácsony előtt megkapják a kórházak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik