Budapest, 2016. november 17.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. november 17-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Közélet

Lázár: Vasút épül Ferihegy és a belváros között

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 11. 17. 13:46

A járatok húsz percenként indulnak majd, a menetidő is körülbelül ugyanennyi idő lesz. A kormány változtatna a KRESZ-en, Orbán nem beszélt még Trumppal. Lázárnak meg nincs ujjlenyomata. Ez történt a 70. kormányinfó.
Korábban a témában:

A Kormányinfót itt tudja élőben nézni. 

Paks II

Az Európai Bizottság arról értesítette a magyar kormányt, hogy lezárták a kötelezettségszegési eljárást a Paksi Atomerőmű felújításával kapcsolatban, mondta Lázár János a hetvenedik Kormányinfon.

Lázár szerint ez azt jelenti, hogy az EB nem vitatja Magyarország jogát arra, hogy hitelszerződést kössön Oroszországgal. Szerinte Jávor Benedek ezzel hatalmasat vesztett, érdemes lenne megfontolnia, hogy van-e értelme szerepelni az Európai Parlamenti porondon, mert az ész nem elég,

tisztesség és becsület is kell a politizáláshoz. 

Lázár szerint reális az esélye, hogy 2017-18-ban megkezdődik a Paksi Atomerőmű bővítésének építése is.

Adócsökkentés, minimálbér-emelés

A minimálbér kérdése fontos lesz a következő órákban, napokban. A Fidesz a minimálbér-emelés kormánya, a miniszterelnöknek az az elvárása a gazdasági miniszterrel szemben, hogy menjen falig vagy azon túl is

– mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter.

A pedagógusok jövőre 36 milliárd forintnyi béremelést kapnak.

Mint mondta, Orbán Viktor nagyon fontos adócsökkentést jelentett be, egy számjegyű társasági nyereségadó lesz, ami kilenc százalékot jelent.

Tegnap Orbán találkozót kért a Nyugdíjasok Tanácsától, a nyugdíjasok észrevételeit a kormány mérlegeli. Tájékoztatta az időseket a gazdasági helyzetről.

Az internethasználat áfáját szeretnék öt százalékra csökkenteni.

Ma Európában nem lehet ennyi, ezért az Európai Bizottsághoz fordulnak. Korábban 27 százalékról 18-ra csökkentették.

Budapest, 2016. november 17.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. november 17-én. Mellette balra Kovács Zoltán kormányszóvivõ.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: MTI

Digitalizáció

Magyarország szeretne a Visegrádi Négyekben zászlóvivő lenni a digitalizáció kérdésében. Az EU-s pénzek lehívásában már azok vagyunk.

Hazánk lezártnak tekinti azt az időszakot, amikor a gazdaság legerősebb pillére az olcsó munkaerő volt. Fontos találnunk olyan témákat, amely esélyt adhat a magyar és regionális gazdaság számára. A következő két év kormányzásában a digitális ipar kérdése kiemelt szerepet és feladatot kap majd

– jelentette be Lázár.

Autóügy

A kormány kerekasztal-tárgyalást indít az autózás ügyében. Azt vizsgálják, milyen feltételek mellett lehet autót üzembe helyezni, üzemeltetni. 50 pontos kezdeményezéssel élt a Magyar Autóklub.

40 éve nem alkottunk új KRESZ-t, ideje változtatni. Ennek előkészítése két-három évet is igénybe vehet.

Lázár elárult egy titkot is a kormányülésről, ami nagy vitát váltott ki:

Magyarországon egy 1600 köbcentis Skoda beüzemeltetése 266 ezer forint. Ehhez képest ugyanez a lengyeleknél 144 ezer forint, a szlovákoknál 120 ezer forint, Csehországban nincs 100 ezer forint.

Ma Magyarországon szándékosan meg vannak terhelve az autósok, aránytalanul nagy a nyomás rajtuk.

Kormányablak

A kormány áttekintette a kormányablak-programot is. 197 járásban 260 kormányablakkal intézzük az ügyfelek ügyeit. A cél, hogy a kormányablaknak egyablakos ügyintézés legyen.

Megkezdődik a különböző ellátórendszereknek az összefésülése, abban az értelemben, hogy ügyfélszolgálatot és ügyintézést biztosít az ablak.

A kormányablak-építési program 2017 februárjában ér véget Szigetszentmiklóson, Orbán Viktor adja majd át.

Budapest, 2016. november 17.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. november 17-én. Mellette balra Kovács Zoltán kormányszóvivõ.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: MTI

Ferihegyi vasút

A budapesti Liszt Ferenc Repülőteret összekötik egy kötött pályás vasúttal. 29 kilométeres vasúti pálya épül a belvárostól a légikikötőhöz.

100 milliárd forintos beruházással elérhetjük, hogy közvetlen gyorsvasút kösse össze a Nyugati Pályaudvart a ferihegyi reptérrel.

A járatok húsz percenként indulnak majd, a menetidő is körülbelül ugyanennyi idő lesz.

– döntött a kormány.

Nem Lázár Pharaon

A titkosszolgálatok tudták, hogy Magyarországon van Pharaon professzor, de nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot. Amikor vízumot igényelt, az a schengeni rendszerben megjelent.

Az amerikaiak nem tiltakoztak, pedig bármikor jelezhették volna, hogy ezt az embert el kell fogniuk. Ilyen jelzés nem érkezett, a vízum kiadásában nem történt szabálysértés.

A tartózkodási engedély kiadásakor is szabályosan járt el az érintett magyar hatóság.

Kiderült az is, hogy Lázárnak nincs ujjlenyomata, ezért évente meg kell újítania az útlevelét. De nem ő Pharaon.

Budapest, 2016. november 17.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. november 17-én. Mellette balra Kovács Zoltán kormányszóvivõ.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: MTI

Kötelező kvóta

Az elbukott alkotmánymódosítás kapcsán elmondta, pártpolitikai ügyekkel nem foglalkoznak, mert idejük és energiájuk sincs rá. Most Brüsszelben kell megvívniuk a csatát.

Nem látnak rá reális esélyt, hogy meglegyen a kétharmados többség.

Ez a hajó elment, ez a magyar politika ma.

És még

 • Lázár János megüzente a házszabályt megsértő 444.hu szerkesztőségének, hogy nagyon szívesen tart nekik külön kormányinfót akár most, akár később, ha már most nem engedték be őket.
 • 1400 fővel emelik a honvédség létszámát.
 • A kormány december 6-án és 7-én kihelyezett kormányülést tart, aminek az a célja, hogy áttekintsék a feladatokat a 2018-as választásokig. Ez részben a választási megmérettetésre való felkészülésnek is részét képezi.
 • Orbán nem beszélt még az amerikai elnökválasztáson győztes Trumppal, de Lázár nem is tudja, összejön-e és van-e egyáltalán jelentősége.
 • Amíg az ORFK vizsgálata nem zárul le a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében, addig Lázár nem árul el semmit.
 • A Transparency International Magyarország tanulmánya szerint a lakosság véleménye szerint Magyarországon a korrupció egyre súlyosabb probléma. Lázár szerint a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen.
 • Lázár a kormány azon tagjai közé tartozik, aki Soros György tevékenységét veszélyesnek tartja és tanácsolja a megfigyelését.
 • Trump falat ígért a mexikói határra. A miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, nekünk elég a kerítés, főleg, ha nem jön senki.
 • Nem szabályozza a kormány az Airbnb-t, mert nem avatkoznak be ingatlanpiaci döntésekbe.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.   AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.