Közélet

Botrány lett az uniós biztos budapesti útjából

Günther Oettinger szerint a magyar kormány javasolta, hogy egy orosz lobbista magángépével jöjjön. A kormányszóvivő tagad.

Európai botrány lett abból, hogy a 444 megírta: Németország digitális fejlesztésekért felelős uniós biztosa Klaus Mangold üzletember magánrepülőgépével érkezett májusban Budapestre. Mangold az egyik legismertebb orosz gazdasági lobbista Nyugat-Európában, és sokan úgy tartják, ő közvetített a paksi atomerőmű bővítése ügyében a magyar és orosz kormány között.

A 444 emlékeztet: Günther Oettinger csütörtökön ismét Budapestre látogat, és ahogy májusban, úgy most is részt vesz egy önvezető autókról szóló konferencián és találkozik Orbán Viktorral. Oettinger 2014-ig energetikai ügyekért felelős uniós biztos volt, ebben a minőségében előzetesen jóvá is hagyta a paksi atomerőmű bővítésének tervét, így reálisnak tűnt, hogy Orbán, Mangold és Oettinger a beruházásról is egyeztethettek.

Nyáron még sem az Európai Bizottság, sem a magyar kormány nem erősítette meg, hogy Oettinger tényleg Mangold magángépével érkezett, ezt csak november elején ismerte el a biztos Jávor Benedek EP-képviselő kérdésére. A biztosok egyébként nem fogadhatnak el 150 eurónál drágább ajándékot, és a magángépes utazásokra külön engedélyt kell kérniük a bizottság elnökétől.

Oettinger szerdán azzal védekezett, hogy a magyar kormány javaslatára érkezett Mangold gépével, és a magyar kormány állta utazásának költségeit. Kovács Zoltán kormányszóvivő erre azt mondta a Financial Timesnak, hogy „egy magyar hivatalnok javasolhatta Oettingernek, hogy használja Mangold gépét, ha másképpen nem tud jönni”.

Oettinger egyébként határozottan állítja, hogy a májusi találkozón Paksról egyáltalán nem esett szó, és nincs köze a beruházáshoz, amelyet az Európai Bizottság vizsgál.

Építőipari területen illetékes források szerint Oettinger a múlt hétvégén is járt Budapesten, bár hivatalos programjában ez nem szerepelt. A Strabag építőipari cég meghívására érkezett a társaság német központja által szervezett év végi fogadásra, amelyet minden évben másik országban tartanak. Ha magánemberként jött, akkor nem járhatott volna neki rendőri felvezetés a budapesti repülőtérről, noha a 444 információi szerint kért és kapott is ilyen szolgáltatást a magyar államtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik