Közélet

Megszólalt a kormányszóvivő a Népszabadság bezárásáról és indulatos volt

Azt bizonygatta, hogy az Orbán-kormánynak semmi köze a bezáráshoz. Kovács Zoltán egy bécsi konferencián azt mondta, a döntést a piac törvényei kényszerítették ki, merthogy a lap nagyon veszteségesen működött. Szerinte csakis az ellenzék mondja, hogy a hatalom szerepet játszott az újság leállításában, írják a népszabisok a Facebook-oldalukon.

A Der Standard cikke szerint, aminek az a címe, hogy Variációk az igazságra, az előző tulajdonos puccsszerűen húzta le a rolót, majd a kiadó a kormányközeli oligarcha, Mészáros Lőrinc érdekkörébe került.

Gergely Márton főszerkesztő arról beszélt, hogy a korábbi lapgazda nem akarta eladni a Népszabadságot, hiszen fejlesztéseket jelentett be. Dajcsák Dalma, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza nem kétli, hogy a boltot azért csukták be, mert az újság bírálta az Orbán-kabinetet. Kovács a Népszabisok szerint ugyanakkor egyre indulatosabb lett, és a végén, amikor arról faggatták, hogy akkor kié is a tulajdonjog, közölte, hogy

ez az egész rendezvény olyan, mint egy bírósági tárgyalás, ám ő nem mond semmit.

Erhard Busek volt konzervatív alkancellár arról beszélt, hogy a nyugatot is felelősség terheli a történtekért, mert a rendszerváltás után nem gondolta végig, hogy mi legyen keleten a médiával, és rettenetes következményekkel járt, amikor főleg német nyelvű cégek bevásároltak az itteni sajtópiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik