Közélet

Vona szerint tapasztalatlanság és forrófejűség miatt tűnhetett rasszistának a Jobbik

A brit BBC kereste a választ arra, hiteles-e a párt átalakulása.

Hiteles-e az a folyamat, ahogyan a Jobbik radikális nacionalista pártból konzervatív néppárttá formálódik? Erre keresi a választ riportjában a BBC.

Vona Gábor a brit közszolgálati média budapesti tudósítójának, Nick Thorpe-nak arról beszélt, hogy azt reméli: a Brexit és Donald Trump győzelmének farvizén a Jobbik is hatalomra kerülhet 2018-ban.

Közös bennünk és az amerikaiakban a változás akarata. Ma Magyarországon többségben vannak azok, akik kormányváltást akarnak

– mondta a pártelnök, aki szerint Orbán Viktor egy kiégett politikus, akit csak a korrupció és a foci érdekel. Szerinte a miniszterelnök legnagyobb kudarca, hogy a kétharmados többséget az ország újraformálása helyett maffiaállam építésére használta fel.

Thorpe emlékeztet, hogy a 2003-ban létrejött Jobbik három évvel később, a szocialista kormány elleni tüntetéshullámban erősödött meg. Még ugyanabban az évben, 2006-ban létrejött a Magyar Gárda is. Vona erre így emlékezett:

Hatalmas felháborodáshullám söpört végig az országon, és fiatal emberként azt gondoltam, erőt kell mutatnunk a kormánnyal szemben.

Szerinte a tapasztalatlanságnak, a forrófejűségnek és egyéb tévedéseknek tudható be, hogy a Magyar Gárda cigányellenes paramilitáris szervezetként jelent meg a sajtóban, ahogy az is, hogy a Jobbik rasszistaként tűnt fel. Azt mondta: a cigány-magyar együttélés problémáit vetették fel, de elhangzottak olyan nyilatkozatok is ezzel kapcsolatban, amelyeket ma már nem tenne. Szerinte a legtöbb roma most már tisztában van azzal, hogy nincs félnivalójuk a Jobbiktól.

 

Vona Gábor elárulta, hogy óvakodna mostanság a politikai skatulyáktól: ha Görögországban élne, akkor például a Szirizára szavazna, annak ellenére, hogy az egy baloldali párt. Kitért arra is, hogy nem számolgatja, hány követője hagyta ott a Jobbikot a változások miatt, és hány újat szereztek.

Én leteszek egy programot az asztalra, az emberek pedig eldönthetik, hogy hisznek-e benne vagy sem

– jelentette ki a pártelnök.

Szegedi szerint hosszú út áll a Jobbik előtt

Megszólal a riportban a párt volt EP-képviselője, Szegedi Csanád is, aki azután vonult vissza a politikától, hogy fény derült zsidó származására. Azt mondta: elhiszi a Jobbik változását, de szerinte még hosszú út áll a párt előtt. „Vona Gábor változása akkor lesz hiteles, ha vállalja a felelősséget az elkövetett bűneiért, és bocsánatot kér azoktól, akiket politikai karrierje során megsértett. De még akkor is azt gondolnám, hogy távoznia kellene a politikából, és megtalálni a módját, hogy jóvátegye a hibáit” – nyilatkozta Szegedi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik